lørdag den 14. januar 2012

Grovboller, pølsebrød og franskhotdog, glutenfri


Dette er min absolutte yndlingsopskrift på gærdej, som jeg har brugt de sidste 15 år, den virker hver gang, og giver noget utroligt lækkert brød, som smager rigtig godt. Jeg blander altid forskellige typer mel, både groft og fint, Finax, Semper eller Schär melblandinger, og på det sidste er jeg begyndt at tilsætte ca. 150 g kikærtemel som giver en god smag, og ekstra fiber.



Grunddej:

60 g hørfrø
50 g solsikkefrø
50 g sesamfrø
50 g græskarkerner

Frøene sættes i blød 1 time med 2½ dl kogende vand.


700-800 g glutenfri mel (varierer efter meltype)
5 dl mælk eller vand
2 æg (eller 1 dl vand)
50 g gær
¾ dl olie
2 spsk sukker
2 tsk salt
2 dl reven gulerod, rå reven kartoffel, eller kogte blendede kikærter
30 g fiber husk

Gæren udrøres i den håndvarme væske, fiber husk tilsættes og røres grundigt. Lad det stå 5 min til husk’en er geleret. De udblødte frø og de resterende ingredienser (hold lidt af melet tilbage, brug kun ca 600 g) kommes i en røremaskine og røres i 10 min. Lad dejen hvile i ca 10 min., (dejen sætter sig og bliver mere fast når den hviler et øjeblik) mærk så på konsistensen, dejen skal have samme konsistens som frikadellefars, og lige akkurat kunne holde faconen til boller, hvis dejen er for tynd bliver de falde, og hvis for tyk bliver bollerne tørre. Hæld nu resten af melet i, hvis nødvendigt, lidt efter lidt mens du rører, til du har den rette konsistens. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Tænd ovnen på 200 grader(varmluft). Dejen skal ikke slås ned. Tag dejen op med en våd ske, og form boller eller flutes med hænderne, som du dypper i vand. Der bliver ca. 24 boller fordelt på to plader. Lad dem hæve yderligere ca 10 min. Bag begge plader samtidig, efter ca 10 min byttes pladerne, så alle boller bliver let gyldne. Bagetid i alt ca. 20 min. Afkøl bollerne på en rist, og komme dem straks derefter i fryseren.

Bollerne bliver som nybagte hvis de varmes, direkte fra fryseren, i microovnen og derefter en tur på brødristeren.


Til skagenstykker vendes flutesene i blå birkes på oversiden og solsikkefrø i bunden.

Pølsebrød


Brug samme dej og fremgangsmåde som ovenfor, men udelad græskarkerner og ½ dl vand. Bag eventuelt brødene i flutes forme, så bliver de pænt runde og kan bruges til fransk hotdog.





Burgerboller


Brug samme dej som til pølsebrød og fremgangsmåde som bollerne ovenfor. Form store boller som du laver flade ca 2 cm tykke og drysser med sesamfrø.

9 kommentarer:


  1. AnneSep 2, 2011 04:35 AM
    Hvilket mel bruger du ?
    er ret ny med cøliaki så kender ikke så meget til de forskellige meltyper og hvad der er bedst til hvad.
    Håber du kan hjælpe mig.
    SvarSlet
  2. doriskkSep 4, 2011 09:07 AM
    Hej Anne.
    Mine favorit mærker er Semper, Schär og Finax. Det giver et rigtig godt resultat hvis man blander forskellige typer mel. I disse boller blander jeg også tit 150 g kikærtemel, det giver ekstra fiber, og en lidt nøddeagtig smag. Jeg blander Mix Well og Poensgens rugbrødsblandinger til mit rugbrød, det er det jeg synes kommer tættest på alm. rugbrød. Men jeg skriver et indlæg på bloggen om det så jeg kan forklare lidt nærmere, kommer en af de nærmeste dage, så hold øje siden:)
    SvarSlet
  3. doriskkSep 24, 2011 03:47 AM
    Hej Anne. Så fik jeg skrevet noget om glutenfrit mel, undskyld det tog lidt længere tid end lovet.
    SvarSlet
  4. Trine F.Oct 21, 2011 06:13 AM
    Hej
    Hvor er jeg glad for, at jeg har fundet din side :-) Jeg er stadig ny, inden for glutenfri. Og har ikke rigtig haft held med at bage nogel gode grovboller. Men prøvede så dine igår...og hvor er de bare fantastiske :-)
    Og det er rigtig rart, at få vejledning til både meltyper og fremgangamåder.
    Så mange tak :-)
    SvarSlet
  5. DorisOct 26, 2011 06:48 AM
    Hej Trine.
    Det glæder mig meget at høre. Mit formål, og håb for denne blog var også lige netop, at det kunne være en hjælp for især nydiagnosticerede. Jeg husker tydeligt hvor svært jeg syntes det var, og der er jo ingen grund til at vi alle skal igennem de samme fejlslagne bageforsøg. Så spørg endelig hvis der er noget du er i tvivl om, jeg hjælper gerne:)
    Venlig hilsen
    Doris
    SvarSlet
  6. TrineNov 14, 2011 12:46 PM
    Hejsa
    Er helt ny i denne verden og faldt over denne fantastiske side, en god startpakke af mel,gryn osv kan du evt give mig nogle fif der? Og istedet for sukker, kan der bruges honning el sirup?
    Glæder mig til at komme igang med at lave nogle super lækre retter til min lille søn, det ser super ud.

    DBH Trine
    SvarSlet
  7. DorisNov 16, 2011 02:46 AM
    Hej Trine
    Hvor træls med din søn, men fortvivl ikke, det kan sagtens lade sig gøre at leve sundt og godt uden gluten. Det vigtigste er blot at se mulighederne frem for begrænsningerne, og ikke at have ondt af ham, det kan han ikke bruge til noget. Tag ham med i køkkenet, gør det hyggeligt og sjovt og – BAG – SMAG – SMIL. Det positive i det, kan måske være at han har fået det mens han er så lille, det tror jeg gør det nemmere for ham. Jeg har selv en 15-årig søn som lige har fået det kontateret – og det er ikke nemt, det eneste man ikke vil som teenager, er at skille sig ud, og han kender smagen af alle de ”gode” ting alt for godt.
    Det glæder mig at du synes om min blog! Start med at læse mit indlæg ”Lidt om glutenfri mel”, det tror jeg vil være en stor hjælp. Køb en god og stærk køkkenmaskine, den er næsten uundværlig, da alt skal æltes længe for at blive godt. Da du er ny i ”faget” vil jeg anbefale at starte med Finax mel, den orange. Den er nem at arbejde med, har en god bageevne, og minder mest om alm. hvedemel. Den er naturligt glutenfri og mælkefri. Med den kan du bage stort set alt. Kikærtemel, er godt at tilføje i brød og boller (erstat ca. 150 g mel ud af 500 g) det indeholder meget fiber og protein, så brødet mætter mere, hvilket er et problem med glutenfrit brød, det mætter ikke særligt længe. Fiber HUSK, den gule pakke, er et andet meget vigtigt grundelement i glutenfri bagning, det binder det hele sammen. Basisvarer som hørfrø(binder også sammen), sesamfrø og solsikkefrø er også godt. Pasta er også vigtig, men mærket er meget en smagssag. Vores favoritter er Sempers fiber penne, købes hos Specialbageren, eller La Bouna Vita, som vi køber i vores lokale brugs, men prøv dig frem. I de opskrifter hvor jeg bruger havregryn, ville jeg prøve med hirseflager eller boghvedeflager i stedet, han må jo ikke få havre endnu. Det var alt for at komme i gang, så kan du senere eksperimenter med rismel, majsmel ol. som er lidt mere krævende at bage med. Til gærdej er det godt at følge en opskrift, men til kager kan du blot erstatte melet med glutenfrit og blot trække 10% fra mængden.
    Jeg køber Finax i Bilka, men tag evt en tur I Løvbjerg, de har rigtig meget glutenfrit (også ristede løg;)), af hjemmesider kan jeg anbefale www.carefood.dk eller www.allergikost.dk. God fornøjelse, jeg håber det lykkes, ellers skiv blot igen, jeg hjælper gerne, mit hjerte brænder især for børnene :).
    De venligste hilsener
    Doris
    SvarSlet
  8. AnonymJan 3, 2012 04:10 PM
    Jeg er vild med denne opskrift. Selvom jeg er et fjols til at bage, går det aldrig galt med denne opskrift. Jeg kan endnu ikke bage gf uden en opskrift, så går det galt. Derfor vil jeg spørge dig, om du har en variant, som er lige så god, men uden kerner. En gang imellem kan jeg godt bruge flutes eller boller uden, men synes ikke, at jeg kan finde en god opskrift.
    Tusind tak for en god side
    Venlig hilsen Lisbeth Larsen
    SvarSlet
  9. DorisJan 6, 2012 06:41 AM
    Hej Lisbeth.
    Tak fordi du synes om siden, det glæder mig:)Da jeg fik konstateret cøliaki for 20 år siden, kunne jeg hverken lave mad eller bage. Men der er jo ingen vej uden om når man har cøliaki, og nu er det blevet min hobby, men jeg har haft rigtig mange fejlslagne forsøg i tidens løb, og har stadig nogle indimellem. Men man får en fornemmelse for det hen ad vejen, men der går noget tid, så der er kun en vej: BAG - SMAG - SMIL ;)
    Jeg har nogle opskrifter som jeg selv bruger meget: Hveder - kan også bruges som fødselsdagsboller, Bagels - er gode til madpakken med salat ol., Kanelbrød - er bare lækkert, Langtidshævede havreboller - indeholder kun havregryn som det grove, opskriften på Franskbrød er en rigtig god grundopskrift som jeg selv synes rigtig godt om til pølsebrød, flutes og franskbrødet selvfølgelig. Du kan søge på de ting jeg har nævnt i søgefeltet, det skulle virke nu på næsten alle opskrifter, mangler kun at redigere 8 mere:)
    Mvh Doris
    SvarSlet

40 kommentarer:

  1. Hej igen

    Så har jeg bagt disse lækker boller. De virkede så fint. Ret saftige og ikke for tør:) og sprøde udvendige. Mange tak.
    Jeg har et par kommentare.
    -20 min i min ovnen var rigligt.
    - Er det nødvendigt at lægge solsikkerkerne osv. i blød?
    med taknemmlige hilsener for din blog
    Caroline

    SvarSlet
  2. Hej Caroline
    Ja det kan godt variere fra ovn til ovn mht tiden derfor er det altid en god ide at holde godt øje med det man bager især når det er første gang man prøver en opskrift. Kernerne bliver lagt i blød fordi hørfrøene danner en form for klistret masse når de udblødes, som er med til at give lidt elaticitet i dejen. Og når der er så mange kerner i dejen, kan man bedre styre væskemængden, så man ikke risikerer at bollerne bliver tørre fordi kernerne suger for meget væske ud af dejen.
    Mvh
    Doris

    SvarSlet
  3. Hej Doris
    Fantastiske boller og de lykkes bare hver gang. Takker

    Kunne det tænkes at du har en ligeså fantastisk opskrift på Brunsvier. Har lige prøvet at bage den fra allergikost.com og den hævede slet ikke ......

    MVH Nina Fleron

    SvarSlet
  4. Hej Nina.
    Jeg har ikke en speciel opskrift på brunsviger, men jeg ville nok bare bruge opskriften på kanelsnegle og lave den om til brunsviger i stedet - må se om jeg kan få det afprøvet en dag :)
    God påske
    Doris

    SvarSlet
  5. Hej Doris
    Tak fordi du indgyder inspiration og håb til min GF-bagning... Tiltrængt, må siges. Jeg kan simpelthen ikke forstå, at størstedelen af mit bagværk klasker sammen - oftest under afkøling men også nogle gange til sidst i ovnen. Kan du gennemskue, hvad jeg gør forkert? Har super røremaskine og følger ingredienslisterne. Har dog det der effektivitets-gen, så jeg laver og bager flere forskellige ting lige efter hinanden, hvorfor ting nogle gange får lov til at hæve længere end der står i opskrifterne, så det kommer til at passe med ovnen - kan det være det?
    Mange hilsener Maria

    SvarSlet
  6. Hej Maria
    Er det rugbrød eller hvidt brød du har det problem med? Har ikke selv oplevet det med hvidt brød, og jeg har det på samme måde som dig, jeg får tit gang i for meget, så tingene kommer til at hæve lidt længe, men synes ikke det betyder noget. Men kæmper lidt med et rugbrød jeg er ved at lave en opskrift på, det faldt hele tiden sammen på den måde du beskriver. Men har fundet ud af at jeg havde for meget bindemiddel i, havde både Fiber Husk og chiafrø i, så det hjalp da jeg skar ned på mængderne her. Ved ikke om det var til nogen hjælp, men det er vist det bedste jeg kan hjælpe :)
    Mvh Doris

    SvarSlet
  7. Hej igen
    Tak for dit svar
    Det er grovbollerne og så det rugbrød, som du også har en opskrift på - eller fandt jeg måske den et andet sted... De smager dejligt, så vi nyder dem alligevel - lægger bare pålæg ovenpå hele bollen, da de er så flade, at de ikke kan skæres over ;o) Og jeg er taknemmelig for at kunne bage noget, som min datter på 8 ikke er ked af at skulle spise :o) Har set et sted, at 1 tsk fiberhusk svarer til 2 tsk husk - kan jeg ikke bare bruge husk og så supplere mængdemæssigt?
    Arbejder videre med projekt GF
    Mange hilsener
    Maria

    SvarSlet
  8. Hej Maria
    Det er svært at sige hvad der går galt, men det er bare lidt en videnskab at bage glutenfri. Det sker også for mig, selv med opskrifter jeg har bagt mange gange med godt resultat, men indimellem vil de bare ikke som jeg vil, og det er umuligt at finde nogen forklaring. Så jeg tror bare du skal prøve igen. Læs eventuelt mit indlæg: http://glutenfriefristelser.blogspot.com/2011/09/hvordan-far-man-grdejen-til-at-lykkes.html her finder du tips til hvordan man får gærdej til at lykkes. Det er rigtigt at du skal bruge dobbelt så meget af den grønne HUSK end hvis du bruger Fiber HUSK. Pøj, pøj med bagningen :)
    Mvh Doris

    SvarSlet
  9. Det er den bedste opskrift jeg endnu har fundet på glutenfri gærdej. Tak for at du deler den :) Jeg har nu fået den ide at jeg vil bruge denne opskrift men lave den på surdej. Har du eller andre en ide?? det første forsøg er mislykket, dejen hæver ikke, æv æv.
    Hilsen Christina

    SvarSlet
  10. Hej Christina
    Tak for din kommentar:) Det lyder spændende med dit surdejs forsøg. Det svære med surdej er at finde ud af hvor meget surdej man skal tilsætte for at få den rigtige hævning. Jeg har bagt en del med surdej på det sidste, og har også haft nogle ting som ikke hævede, men i stedet for at smide det ud, har jeg bare tilsat mere surdej og en skefuld honning og så sat det til hævning igen, så er det hver gang lykkedes at få det til at hæve fint, du skal bare være opmærksom på at det skal hæve længere tid med surdej end med gær, surdejen reagerer ikke så hurtigt.
    Mvh Doris

    SvarSlet
  11. Tak for svaret. Faktisk begyndte dejen at hæve. Det tog, som du siger, bare noget længere tid før der skete noget ;) Og de blev ok. Men kan nok bedre lide den oprindelige opskrift, hvor bollerne er lidt sødrer i smagen. Det søde "æder" surdejen. Man kan ikke få det hele.
    Hilsen Christina

    SvarSlet
  12. Hej Christina.
    Ja det giver en speciel smag med surdej, og smagen bliver mere udpræget jo ældre surden bliver synes jeg. Jeg synes heller ikke selv så godt om den syrlige smag i hvidt brød, jeg tror man med fordel kan lave en biga, altså en fordej, i stedet, så man opnår den gode koncistens i brødet, men ikke får den syrlige dej. Det er et af mine nye projekter som jeg arbejder med i øjeblikket :)
    Mvh Doris

    SvarSlet
  13. Hej Doris.

    Jeg har nu prøvet denne opskrift to gange, og det samme sker, de mislykkedes helt for mig. Jeg følger opskriften til punkt og prikke, bollerne kan fint holde formen på pladen, hæver rigtig godt og ser dejlige ud i ovnen, men ligeså snart de kommer ud af ovnen blatter de sammen, og når de har fået den tid de bør have og gerne lidt mere, er de helt bløde når man trykker på dem i ovnen, som om de er komplet flydende indeni. Når man så brækker dem over, når de efterhånden er så tykke i skorpen og halvmørke og har fået langt over tid, og samtidig er faldet sammen, så er de helt våde og fedtede indeni, og ligner mest af alt ciabattabrød i konsistensen, bortset fra at de som skrevet er helt fedtede, nærmest klæge, selvom de burde være blevet bagt færdig. Det er som om der er alt for meget fugt i dejen. Har du noget forslag til hvad der kan være galt?

    SvarSlet
  14. Hej Christina.
    Ej hvor ærgeligt med de boller :( Jeg har lidt svært ved at gennemskue hvad det kan skyldes, men det kunne lyde som om der er for meget bindemiddel i eller for lidt mel. Jeg har selv haft det samme problem med rugbrød som reagerede på helt samme måde, hvor jeg fandt ud af at der var for meget bindemidlet der var problemet( det har jeg skrevet lidt om i en anden kommentar til denne opskrift) Hvis du f.eks. har brugt den orange Finax, hvor der også er tilsat fiber Husk, som jo er bindemidlet, kan det måske hjælpe hvis du nøjes med 10 g fiber Husk i stedet for de 30 g. Nu skriver du jo ikke hvilken type mel du har brugt, så det er lidt svært at sige, men opskriften er ikke lavet ud fra at der er brugt rismel, majsmel eller andre ngf. produkter, jeg har hver gang lavet den med Semper mel, Finax mel eller Schär mel. Hvis ikke disse råd hjælper, må du endelig skrive igen, med lidt flere oplysninger om hvad du har brugt. Jeg håber du har mod på at prøve opskriften igen, det giver virkelig noget lækkert brød. Du kan eventuelt reducere opskriften til ½ eller 1/3 hvis det skulle mislykkes igen.
    Mvh Doris

    SvarSlet
  15. Jeg oplevede også lidt problemer med at bruge 30 gr. fiber Husk. Det kom til at ligge lidt i klumper i dejen på trods af, at jeg rørte dejen i røremaskine. Efterfølgende blev der huller i bollerne, der hvor der havde været en klump fiber Husk...
    Nu har jeg med fordel erstattet fiber Husk med en spsk. Xanthan gum som bindemiddel. Det blander jeg sammen med melet, hvilket giver en god elastisk dej og et fint resultat.

    SvarSlet
  16. Hej Line
    Ja det kan godt være lidt besværligt at få rørt Husk'en ud, jeg plejer at gøre det, at jeg lader røremaskinen køre mens jeg drysser det i, så synes jeg som regel at jeg undgår at det klumper. Xanthan er også et rigtig godt bindemiddle, det bliver brugt i stort set alle amerikanske opskrifter, men desværre er det forbudt herhjemme, derfor kan jeg ikke bruge det i mine opskrifter, men guargum virker på samme måde, så det bruger jeg nogle gange.
    Mvh Doris

    SvarSlet
  17. Jeg har brugt denne opskrift rigtig meget og prøvet med mange forskellige meltyper og hver gang med et godt resultat. De hæver altid. Kan kun sige til jer alle sammen. Prøv jer frem. Erstat halvdelen af melet med noget andet end almindelig glutenfri mel og spæd så op med almindelig mel indtil det har den rette konsistens. Jeg bruger altid gul Finx til det almindelige mel.
    Linda

    SvarSlet
  18. Jeg oplevede desværre også det samme med at bollerne blev helt flade og våde indeni.

    SvarSlet
  19. Har nu læst alle indlæg om bollerne, så nu vil jeg for første gang gå i krig med at bage glutenfrit.. Har fundet en kæreste med en datter der ikke tåler gluten, men han ser det som et problem, hvor jeg ser det som en udfordring( så håber det lykkes første gang) Næste projekt bliver så tartelet skaller ;-) Tak for masser af vejledning her på siden..

    SvarSlet
  20. 1000 tak for opskriften! Jeg har haft gluten allergi i 7 år, og det er første gang jeg bager brød. De er velykkede og lækre. Jeg er virkelig glad og tilfreds med resultatet, og endnu en gang tak for denne opskrift.


    Med venlig hilsen

    SvarSlet
  21. Hejsa.
    Jeg beklager at jeg ikke har svaret på spørgsmål et stykke tid, men jeg har været ret ophængt med messe mm. Jeg sender derfor er fælles svar til jer der mangler svar. Først tusind tak til jer der er glade fir opskriften, det glæder mig at høre, det er også den absolut mest populære opskrift på bloggen.
    Til jer der har problemer, så kan jeg næsten kun foreslå jer at prøve igen, det er en meget sikker opskrift, som jeg meget sjældent har problemer med, næstn uanset hvilken mel jeg bruger. Men når jeres boller bliver flade og klæge indeni, kan jeg næsten kun tro at der er for lidt mel i dejen. Der skal så meget mel i at dejen lige akkurat kan holde formen når i sætter den på pladen med en ske eller hvad i bruger. Jeg håber meget at det lykkes for jer for det giver noget rigtig godt brød.
    Mvh Doris

    SvarSlet
  22. Til dig der har fundet en kæreste som har en datter med cøliaki, vil jeg gerne sige "Hvor er det godt for hende at hendes far har fundet en som dig" Det værste man kan gøre både overfor pigen men også sig selv, er at se det som et problem. Jeg er sikker på at pigen synes det er meget svært at leve med cøliaki, og hvis hun så også skal føle sig som et problem - ja så kan jeg kun sige - hvor er det synd for hende, hendes far burde selv prøve hvordan det er at leve med den syddom, så tror jeg bestemt han ville se anderledes på det. Hvis du på nogen måde har brug for hjælp til bagningen så skriv endelig, det er så vigtigt for børn at de kan få det samme som deres kammerater og at de ikke skiller sig ud. Held og lykke med udfordringen :)
    Mvh Doris

    SvarSlet
  23. Dores siger du at Xanthan er ulovligt i DK? For jeg har da set det i flere butikker herhjemme?
    Men ellers ville jeg også bruge guargum :D
    Jeg har dejen i røremaskinen i øjeblikket og glæder mig til at smage dem, da jeg sjældent får groft brød pga det GF mel..

    SvarSlet
  24. Hej Christina
    Ja xanthan er ulovligt at sælge i DK, det er hvad jeg har fået at vide af økonoma Hanne Jensen, det er hende der står for Foreningens bageskole, hun sagde at hun havde været med til at få det gjort ulovligt herhjemme. Men har også selv set det i nogle butikker ;)
    Har selv lige bagt disse boller i weekenden - dem bliver jeg adrig træt af ;) Jeg puttede noget grofthakket mørk chokolade i halvdelen af dejen, de er også super som chokoladeboller ;)
    Mvh Doris
    Mvh Doris

    SvarSlet
  25. Hej Doris. Også en varm tak fra mig for al din villighed til at dele dine mange erfaringer og fine resultater af alle de mange timers eksperimenteren og udvikling. Det er lige nu med til at gøre min søns helt ny-konstaterede glutenintolerance langt mere overskuelig for mig :-)
    Stor hilsen, Lotte

    SvarSlet
  26. Hej Lotte
    Hvor det glæder mig at høre, og tusind tak for din søde kommentar :)
    Ja det kan virke meget overvældende at skulle i gang med den nye diæt men der er heldigvis masser af hjælp at hente på nettet. Et rigtig godt sted at hente hjælp er også i facebook gruppen "Cøliaki i Danmark". Men skriv endelig hvis der opstår spørgsmål hen ad vejen, jeg hjælper gerne :)
    De bedste hilsner
    Doris

    SvarSlet
  27. Hej Doris
    Jeg har nu forsøgt at bage bollerne 2 gange, og det kikser hver gang. Det virker som om fiberhusken suger al væsken. Når jeg har rørt den i gær og mælk er massen allerede så tyk, at den næsten kan stå af sig selv. Og jeg puttede endda kun 25 g i, i andet forsøg. Når jeg så har puttet 600 g mel i er dejen allerede alt for tør og hård og slet ikke blød og elastisk. Så i andet forsøg prøvede jeg at tilføre mere vand og mel (tænkte at der simpelthen igen var for meget fiber husk i. Kan ikke rigtigt finde ud af hvad der er der går så galt?
    Jeg brugte halvt schar mel mix B og halv schar Brot-Mix dunkel.

    Mvh Tine

    SvarSlet
  28. Hej Tine.
    Det er jeg ked af at høre. Jeg forstår ikke helt hvad der går galt, andet end (og nu må du ikke misforstå mig) men at du mangler noget af vandet i opskriften. Det jeg tænker på er om din samlede mængde væske i opskriften er 7,2 dl vand/mælk, altså 2,5 dl til kerner og 5 dl til dejen, ellers kan jeg ikke se hvad der skulle være gået galt, beklager :(
    Mvh Doris

    SvarSlet
  29. Hej Doris.

    Først vil jeg sige tusind tak for denne fantastiske hjemmeside. Jeg har nu levet med cøliaki i små 2 mdr og prøver mig frem med alverdens opskrifter, men de vil ikke rigtig lykkedes for mig. Det er som om de gerne vil falde sammen og så virker de meget våde indeni. Det kan desværre være både boller, franskbrød og rugbrød :(
    Jeg har læst de øvrige kommentarer, så jeg håber det vil hjælpe mig næste gang.

    Men jeg har et lille spørgsmål til denne opskrift, inden jeg går igang med den. Det er ved og være alt for dyrt og smide ud, når det mislykkedes.
    Nå, nu tilbage til mit spørgsmål. Der står at man skal bruge 2,5 dl vand til kernerne.
    Men hvor meget væske er det så man skal røre gæren op i? Der er jo ik mere væske ved kernerne efter 1 time i blød? Og som du har skrevet ovenover er 2,5 dl vand til kernerne og 5 dl mælk i dejen jo ik nok.

    Mvh Laika

    SvarSlet
  30. Hej Laika
    Ja det kan være rigtig svært at få det til at lykkes når man skal til at bage glutenfrit. Det er faktisk også derfor jeg har lavet denne blog, i håb om at flere kunne komme nemmere gennem den første trælse tid og at vi ikke alle skal i gennem den periode med alle de mislykkede forsøg, for der har jeg jo også været, og jeg må også stadig indimellem smide mislykkede ting ud. En ting der stadig kan undre mig efter alle de år med cøliaki er, at en opskrift der virker den ene dag kan mislykkes totalt den næste dag, selv om man synes at man gjorde nøjagtig det samme som dagen før. Men jeg tror der er mange udefrakommende faktorer som spiller ind, så som luftfugtighed, temperatur i rummet, temperaturen på ingredienserne og mange andre ting som jeg ikke kan gennemskue - nå slut med alt det nørdede snak ;)
    Det jeg skriver ovenover er, at den samlede mængde væske i opskriften er 7½ dl, fordelt på 2,5 dl til kernerne og 5 dl til dejen, og ja - kernerne suger al væsken, det gør de også når jeg bager disse boller, så det er rigtig nok :)

    De bedste hilsner
    Doris

    SvarSlet
  31. Prøvede lige at bage en halv portion igår til burgerboller. Havde ikke de store forhåbninger om en god bolle, men må sige jeg er positiv overrasket. Lækker og blød.
    Brugte gulerødder.
    Og idag var bollen stadig lækker, selv om den ikke har ligget i køleskabet . Det er ikke sidste gang jeg laver disse dejlige brød. Tak for en dejlig opskrift:)

    SvarSlet
  32. Er fiberhusk det samme som psyllium? Har idag købt en pose fra finax men det hedder jo ikke helt det samme, selvom virkningen vist er den samme. Men skal jeg mon ændre på mængden?

    SvarSlet
  33. jeg har bagt dem i dag med den grønne finax og den gule mel fra schär. men de virker fuldstændig forkerte.
    normalt bager jeg dem med 3 forskellige finax og de bliver så fine :(

    Nu er de halv rå når jeg skærer dem over varme, så nu lader jeg dem stå og køle helt ned og håber det suger væsken :( og de falder helt sammen.

    Er det schar melen det er galt med?

    SvarSlet
  34. Hej Bettina
    Det kunne lyde som om du har for lidt mel i, melmængden kan variere rigtig meget fra meltype til meltype, bruger man f.eks. den orange Finax som indeholder fiber husk, skal der bruges væsentligt mindre i end hvis man f.eks. bruger Mix Well, bare for at give et eksempel. Men samtidig er det altid en god ide at vente med at skære i brød og boller til det er helt kølet af, det klistrer og kan godt virke ubagt hvis man skærer i det mens det er varmt.
    De bedste hilsner
    Doris

    SvarSlet
  35. Tak fordi du har lavet denne side .... Min datter på 6 fik konstateret cøliaki den 1.8.2014 og må sige denne side GULD værd... nemt og lige til.... Mange tusinde tak for du bruger din tid og gør dette. . Venlig hilsen Nina

    SvarSlet
  36. Hej
    Har nu bagt efter denne opskrift på boller 2 gange ( da min datter ikke må få sukker/mælkeprodukter, heller ikke laktosefri samt gluten) har jeg forsøgt at erstatte mælk med sojamælk og sukkeret med honning. Dejen hæver fint begge gange - MEN så kommer problemet, uanset hvor længe de bages i ovnen er det som om de aldrig bliver bagt - nærmest rå dej selv efter laaang bagetid!!
    Jeg har ellers bagt dine hveder med STOR succes. Tænker, hvad årsagen kan være. Måske du har nogle forslag til, hvad sukker og mælk kan erstattes med.
    På forhånd mange tak.

    SvarSlet
  37. Hej. Nu har jeg bagt bollerne for første gang, jeg tilsatte 30 Gr finax fibrex, da heg ukke kunne finde fiber husk, og 500 Gr boghvedemel og 300 Gr majsmel. Mine boller blev meget flade under bagning. Hvad skal jeg gøre anderledes næste gang?

    SvarSlet
  38. Hejsa.
    Hvis jeg nu vil lave én plade af gangen, er det så stadig varmluft, den skal stå på eller alm. ? 😊

    SvarSlet
  39. Hej.
    Jeg er igang med at prøve din opskrift til at lave franske hotdogbrød. Hvor mange hotdog brød bliver der og hvordan har du udhulet dem

    SvarSlet
  40. Kan man ikke bruge Freee (ikke selvhævende mel) til grovbollerne?

    SvarSlet