lørdag den 14. januar 2012

Kammerjunkere, glutenfrie


Denne opskrift har jeg fået på et af mine første bagemøder for 18 år siden, og de er blevet spist hver sommer med stort vejbehag siden.

100 g smør
250 Blå Finax
50 g sukker
½ dl mælk
2 tsk. vanillesukker
1 tsk. bagepulver
1 æg

Smørret smuldres i melet, tilsæt herefter de andre ingerdienser. Ælt dejen let. Trilles til tommelfinger tykke stænger som udskæres i ca. 1 cm. længde og trilles til kugler. Bages lysebrune ved 200 grader. Gennemskæres straks med en skarp kniv og tørres ca. 20 min ved svag varme. Opbevares i den kagedåse.


Tip: Der var en på facebook som skrev, at når hun bagte kammerjunker, smuldrede hun bare dejen ud over pladen og bagte dem på denne måde. Så er man fri for alt bøvlet med at rulle, skær over og tørre igen, og man smuldrer jo som regel alligevel kammerjunkerne hen over koldskålen. Jeg har ikke selv prøve at bage dem på denne måde, men vil helt sikkert prøve næste gang de skal laves.

Jeg har fået et tip mere til en nem måde at bage kammerjunkerne på fra Jesper, så det får i lige her: Jeg plejer at rulle dejen ud i stænger (ca. 1,5 cm tykke), pakker dem ind i folie og kommer den i fryseren min. natten over. Derefter skærer jeg 0,5 cm tykke skiver, som bages indtil de begynder at blive gyldne i bunden (ca. 10 min.). Derefter tager jeg pladen ud, og vender alle kammerjunkerne - og bager dem yderligere til de er lysebrune. De skal ikke tørre, da de bliver helt sprøde. Og man undgår at de smuldrer når de skal skæres igennem.

10 kommentarer:

 1. Super gode. Lige som alm. Kammerjunker. Tak

  SvarSlet
 2. Virkeligt lækre! Spises med stort velbehag af hele familien som snack, eneste ulempe er at de ikke holder ret længe! ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige en tilføjelse; Jeg prøvede at lave dem fedtfattige, og man kan med fordel halvere smøret og blot hælde en ekstra slat mælk i istedet, fungerede supergodt :)

   Slet
  2. Hej Christina.
   Super godt du har prøvet det, har selv tænkt på at jeg skulle prøve det men er ikke nået der til endnu. Tak for din tilføjelse :)
   Mvh Doris

   Slet
 3. Hej Doris,
  En rigtig god opskrift. Jeg har bagt mange portioner hen over sommeren. Jeg plejer at rulle dejen ud i stænger (ca. 1,5 cm tykke), pakker dem ind i folie og kommer den i fryseren min. natten over. Derefter skærer jeg 0,5 cm tykke skiver, som bages indtil de begynder at blive gyldne i bunden (ca. 10 min.). Derefter tager jeg pladen ud, og vender alle kammerjunkerne - og bager dem yderligere til de er lysebrune. De skal ikke tørre, da de bliver helt sprøde. Og man undgår at de smuldrer når de skal skæres igennem.
  -Jesper

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jesper
   Tusind tak for dit gode tip, lyder som en super god og nem måde at bage dem på. Jeg vil lægge det ind under opskriften, så andre kan bruge din metode også. Tak fordi du delte dit tip :)
   De bedste hilsner
   Doris

   Slet
 4. Jeg er virkelig fan af disse. Triller dem til tommelfingertykkelse, skærer ud i 1½ cm som jeg triller til en kugle og trykker let flade i hånden. Efter 8-9 min i ovnen, tager jeg dem ud og vender dem om. Så bager de yderligere 8 min. Så bliver de sprøde og lækre og man undgår at skulle skære i dem, for det smuldrer bare :)

  SvarSlet
 5. Kan man bruge boghvede mel og majs mel blanding i stedet for blå finax?

  SvarSlet