fredag den 6. januar 2012

Chokolade panforte, glutenfri

Billed følger

Her er også en af min bonusdatters tryllerier, de smager super godt, og er lavet efter en opskrift af Anne Hjernøe. Det er en italiensk julekage, som kan holde sig i månedsvis. Den opbevares i en dåse, så er den nem at skære af når der kommer gæster på julevisit. Skær den i små firkanter ( det er en meget kraftig kage) så det skal kun være i konfektstørrelser, og drys den med sigtet flormelis eller spiseligt guld.


(ca. 50 små stykker)

150 g mandler
150 g hasselnøddekerner
250 g honning
200 g lys rørsukker
200 g hakket mørk chokolade, min 70%
75 g sukat
75 g pomerans eller honningabrikoser
fintrevet skal fra 3-4 økologiske appelsiner
200 g glutenfrit mel
25 g usødet kakao
1 tsk kanel
½ tsk stødt nelliker
1 tsk stødt kardemomme
lidt smeltet smør til pensling
sigtet flormelis til drys

Rist mandler og hasselnøddekerner i en forvarmet ovn ved 150 grader til de tager farve, det tager ca. 10 min. Lad hasselnøddekernerne køle en anelse af, og gnub den brune hinde af.
Kom honning og sukker i en gryde, og kog under omrøring i ca. 5 min.
Rør mandler og hasselnødder i honningmassen sammen med chokolade, sukat og pomerans.
Sigt melet i en anden skål og bland det med kakao, krydderier og appelsinskal.
Rør melblandingen i honningblandingen. Her er det vigtigt at røre konstant, så det hele blandes godt sammen, så snart dejen bliver for afkølet, kan den blive svær at arbejde med.
Smør et stykke bagepapir godt med smør, og kom det i en form ca 20 x 20 cm. Pres dejen ud i formen, så den bliver helt kompakt.
Bag kagen i midten af den varme ovn i ca 15 min. Afkøl kagen.
Skær kagen i små firkanter, og drys med sigtet flormelis. Kagen kan spises, når den er afkølet, men har godt af at vente til dagen efter. Kagen bliver sej og hård, og det skal den være. Den er svær at skære og svær at spise, og det er en del af fornøjelsen.

Tip. Lad kagen være pakket ind i bagepapir, og opbevar den tørt og godt i en kagedåse. Så holder den i mange, mange måneder, og man kan have glæde af den det meste af vinteren. Spis den til en stærk kop kaffe, og gerne med en god cognac eller julesnaps til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar