Alletiders lette og luftige lyse boller fra Kirsten Danielsen Johansen.
Så fik jeg prøvet denne opskrift, og de blev super gode. Min veninde har været så sød at forære mig en pose Puratos mel(kan kun købes gennem en bager, de sælger ikke til private) så det har jeg brugt i denne opskrift, men det minder meget om Finax, blot har jeg kun brugt 500 g til opskriften. Men prøv jer frem alt efter hvilken type mel i bruger, det er i hvertfald vigtigt at man ikke bruger for meget mel, for så bliver de ikke lette og luftige, så hæld melet i lidt efter lidt mens i rører, og vurder om dejen lige akkurat kan holde sig i form til boller. Jeg var i humør til chokoladeboller, så jeg tilføjede 150 g chokoladeknapper - mums....
80 g flydende becel
½ l mælk
50 g gær
3 æg
1 dl sukker
½ tsk salt
2 spsk fiber Husk
2 tsk vanillesukker
ca. 600-800 g fint glutenfrit mel (vi bruger rød Finax, men andre meltyper kan vist godt bruges)
Becel og mælk lunes sammen, og gæren udrøres heri. Tilsæt 3 æg og rør godt. Tilsæt sukker, salt, fiber Husk og vanille og rør godt. Tilsæt mel og rør i røremaskinen i 10-15 min. Hæver i skålen i 30 min. Formes til boller og sættes på en bageplade med bagepapir. Gør hænderne våde med vand, så er det lettere at forme bollerne. Efterhæver ca. 15 min. Pensles med lidt æg og bages ved 175-200 grader(afhængig af ovnen) i 12-15 min.
Hej Doris
SvarSletJeg venter spændt på, at se et billede af disse boller.
Hej Lone
SvarSletSå kom der billed på:)
Venlig hilsen
Doris
De er rigtig gode! Tak Doris.
SvarSletHvilken anden type glutenfri ville du tænke var bedst at erstatte med? Jeg har problemet at jeg hverken tåler gluten eller laktose - så den røde finax kan jeg desværre ikke bruge.
SvarSletIndtil videre har jeg haft svært ved at få det til at lykkes sådan helt - men med en fødselsdag lige om hjørnet, vil jeg gerne bage nogle super gode fødselsdagsboller.
Hejsa
SletJeg vil anbefale dig at bruge den blå Finax den minder meget om den røde, men er mælkefri. Eller den orange Finax, som jeg personligt er meget glad for at bruge, det er den der minder mest om almindelig hvede mel. Du kan også lave nogle rigtig gode fødselsdagsboller ved at bruge min opskrift på hveder, http://glutenfriefristelser.blogspot.dk/2012/01/hveder-glutenfrie.html. Her erstatter du så også blot med blå istedet for rød Finax, og former bollerne til almindelige runde boller i stedet :)
Mvh Doris
Halløjsa :) lyder som en spændende opskrift. Min kæreste har måske glutenallergi, så vi vil prøve at bage nogle glutenfri bolle rtil ham. Vi er dog ikke meget for sukker, så derfor vil jeg genre udelade sukker og vaniljesukker. Mængden af sukker er dog ret stor, så skal vel eerstatte det med noget andet?'
SvarSletMvh. Carina
Hej Carina
SletJeg tror sagtens du kan skære kraftigt ned på sukker mængden, prøv med 2 spsk i stedet, eller brug sukrin i stedet for sukker, du kan også bruge et par spsk.fulde honning. Vaniljen kan du udelade eller bruge vaniljepulver eller vaniljeekstrakt i stedet. Ellers vil jeg foreslå dig en anden opskrift som jeg selv ofte har tilsat chokoladestykker - det smager rigtig god med kernerne og chokoladen sammen: http://glutenfriefristelser.blogspot.dk/2012/01/grovboller-plsebrd-og-franskhotdog.html
Håber du kan bruge mit svar :)
Mvh Doris
Kan det virkelig passe at der skal 2 spsk vanilie i? Er det ikke 2 tsk? :)
SvarSletDer står tsk vanillesukker i opskriften. :-)
SletKan man bruge groft glutenfri mel istedte for rød finax? :)
SvarSletTip til at få dem fint runde, sæt dem først med to skeer og derefter glat dem med vand på hænderne. Giv dem også gerne længere tid hævning første gang, de er så lækre og luftige. Det er SPSK vanille, de bliver lækre søde, men kan sagtens bruges med ost på alligevel :-) Tak for et dejligt site. Min nevø fik konstateret cølaki sidste år. Vil gerne servere flere ting for ham, når han kommer til fødselsdag hos vores piger, og der er altid noget lækkert at finde herinde.
SvarSletHejsa
SletDet glæder mig meget at du synes om bloggen, og tak for tippet, så andre kan få glæde af dine erfaringer :)
Mvh Doris
Spænderne opskrift :-)
SvarSletSkal til at prøve dem, tænke om de dur til at fryse ned? og hvis det er skal de så i mikrooven eller alm ovn? :-)
Hejsa
SletDe kan sagtens fryses ned, det gør jeg med stort set alt jeg bager ;) Den nemmeste må at tø boller op på synes jeg er, at give dem ½-1 min. i microovnen til de er tøet op helt igennem og derefter på brødristeren på begge sider, så bliver de sprøde og lækre ;)
Mvh Doris
Jeg har lige bagt dem til min datter, men det endte med at alle i huset spiste dem. Det er absolut nogen som vi bager igen. Jeg tilføjede dog 25g gær og blandede forskellige typer hvid mel samt 100 gram fuldkornsrismel. De er FANTASTISKE!!
SvarSletDe skal klart bages igen til fødselsdag.
Kan man bage dem med bagepulver?
SvarSletHvor mange boller kommer der ud af opskriften?
SvarSletHvor mange boller er der til?
SvarSletJeg har bagt dem idag :) og jeg fik 16 halvstore boller ud af opskriften:) - De blev i øvrigt super gode, og der var en SKØN duft i hele huset ! kan klart anbefales
SvarSletJeg har bagt dem idag :) og jeg fik 16 halvstore boller ud af opskriften:) - De blev i øvrigt super gode, og der var en SKØN duft i hele huset ! kan klart anbefales
SvarSletskal huskfiber altid blandes med vand
SvarSletMine er gode men falder samen .... hvorfor mon ?
SvarSletVirkelig en rigtig god opskrift! Jeg puttede også lidt kerner i , hørfrø, sesam og solsikke. De blev bare så gode🥰de bedste glutenfrie jeg endnu har bagt!!
SvarSlet