tirsdag den 27. september 2011

Glutenfrit rugbrød

Denne rugbrøds opskrift har været min favorit i mange år, indtil jeg fik en bagemaskine, så valgte jeg den hurtigt løsning med færdige blandinger


1.  1 dl brune ris
      Koges som løse ris.


 2.  ½ dl HUSK(den grønne)(det halve hvis du bruger
     FiberHUSK)
     2 dl hirseflager
     ½ dl sesamfrø
     1 dl hørfrø
     1 dl solsikkefrø
     4 dl kogende vand
  Alt under punkt 2 blandes,
     vandet hældes over og står 5 min.

3.   1 dl koldt vand
     1 spsk olie
     2 tsk sukker
     1 ½ tsk salt
     sovsekulør
      Alt under punkt 1,  2 og 3 blandes. Kontroller
      at blandingen kun er fingervarm inden du går          
      videre.

4.    ½ pk gær
  1 dl A38 eller vand
  300 g glutenfri mel
    
      Rør gæren ud i væsken og kom det i dejen sammen
      med melet. Rør dejen godt.
      Hæld dejen i en rugbrødsform (skal ikke hæve).
      Prikkes med en gaffel.
      Bages 1 time ved 200 grader.
      
      Pakkes i et vådt klæde til brødet er lunkent.
      Opbevares bedst i køleskab.
      Brødet er fryseegnet.
       

14 kommentarer:

  1. Hvad er det for noget glutenfri mel der skal bruges i denne opskrift? hvor stor skal formen være?

    SvarSlet
  2. Hej Linda.
    Det er ikke nogen bestemt glutenfri mel der skal bruges, hvis du har en favorit så brug den. Jeg har ofte brugt Semper, men bruger nu mest Orange Finax, eller hvad jeg nu lige har. Mht. formen har jeg brugt en rugbrødsform, den er større end de sædvanlige sandkageforme, men brug hvad du har, hvis de ikke er så store, kan du jo evt. dele dejen i to forme. Pøj - pøj, med projektet :)
    Venlig hilsen
    Doris

    SvarSlet
  3. Du skriver, at du nu i stedet bruger færdige blandinger. Vil du fortælle lidt om, hvilke du kan anbefale, så der også er en hurtig og nem løsning på travle hverdage.

    SvarSlet
  4. Jeg har prøvet Mix Well Fulkornsbrød, som kan købes i Løvbjerg for kr. 63,00 og det smager som almindelig rugbrød

    SvarSlet
  5. Hej Linda.
    Ja det har jeg også brugt rigtig meget, det er dejlig nemt at arbejde med, og så går det rigtig hurtigt at lave et rugbrød, hvilket jo er rart indimellem. Jeg blander det altid med Poensgens rugbrødsblanding, som man også kan købe i Løvbjerg, det bliver lige en tand bedre når man blander dem halv og halv. Jeg bager det altid i bagemaskine, hvor jeg så blander det med 4,5 dl vand og 6 g tørgær - super nemt:)
    Mvh
    Doris

    SvarSlet
  6. Ud over MixWell og Poensgen, kan jeg varmt anbefale Finax rugbrødsblanding, som jeg lige har købt. Det er også rigtig nemt at arbejde med, dog smager det ret meget af boghvede, hvilket ikke lige er mit det bedste, men kan man lide boghvede giver det et rigtig godt brød, som holder sig godt i køleskabet, uden at blive tørt. Jeg har set det i Bilka og lejlighedsvis i Rema.
    Mvh
    Doris

    SvarSlet
  7. Hej Doris!

    Da jeg prøvede denne opskrift de første to gange fik jeg et rigtigt godt brød, som jeg blev meget glad for, da jeg virkelig savner rugbrød. Men nu har jeg prøvet at lave det omkring 5 gange igen, og hver gang går der noget galt, så brødet bliver stort set eller helt uspiseligt. Det der oftest sker er, at brødet virker ufærdigt, næsten som om det ikke har hævet ordenligt eller er blevet bagt længe nok. Så når det er kølet af, så er det blevet helt flat og meget klistret. Flere af gangene hænger det også meget fast i formen, hvilket river skorpen af. Og det er selvom jeg virkelig smører formemm godt! Jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvad jeg gør forkert, da jeg synes jeg gør det samme som de første gange.
    Har du stødt på nogle af disse problemer, når du bager brødet?
    mvh Mia

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Mia.
      Er det Fiber Husk eller Husk (den grønne)du bruger? For grunden kan være at der er for meget "klister" i. Når der kun står Husk er det den grønne, bruger du derimod den gule, skal mængden kun være den halve. Jeg har selv lige haft et lignende problem med en rugbrødsopskrift jeg har forsøgt at lave, jeg havde både Fiber Husk, hørfrø og chia frø i, og det var for meget "klister", de bliver alle tre meget slimede når de bliver våde, og så falder brødet sammen og virker ubagt. Jeg vil straks gå alle mine opskrifter igennem, så der ingen misforståelser kan være omkring grøn eller gul Husk, og det er lige meget hvilken du bruger her, blot du halverer mangden hvis det er Fiber Husk du bruger. Mht at brødet hænger fast og bliver ødelagt, har jeg ikke haft problemet, da jeg altid bruger bagepapir i formene - jeg er lidt doven mht at vaske formene af ;)
      Mvh Doris

      Slet
  8. Hej Doris!
    Det er HUSK den grønne jeg har brugt, så der burde ikke være noget problem der.
    Jeg bagte brødet igen forleden, og der smurte jeg min form med MEGET smør, for at være sikker på det ikke hang fast. Det gjorde det ikke, og da det så fik lov at stå at hvile, så blev det som det skulle. Så måske det er gået galt, hvis der er gået hul på brødet inden det har fået lov at sætte sig. Men det var nyttig information, at du bruger bagepapir, fordi det har jeg ikke prøvet. Jeg prøver i hvert fald forsat at lave det, og se om problemet er løst med rigeligt smør eller bagepapir. Jeg er meget glad for opskriften :)
    Mvh
    Mia

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Mia
      Jeg har lige været på et kursus, hvor vi fik at vide at man fik det bedste rugbrød hvis kernetemperaturen er oppe på 98 grader på glutenfri rugbrød - ikke 96 eller 97, men 98 grader, der var stor forskel på kvaliteten fra 96 til 98 grader sagde de, så måske det kan have betydning for om dit brød mislykkes. Prøv evt. at måle med et stegetermometer næste gang:)
      Mvh Doris

      Slet
  9. har lige prøvet dit brød, det blev bare så godt. Tusind tak for en god opskrift.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det glæder mig meget at høre :)

      Slet
  10. Hej Doris
    Lavede brødet i går, det faldt lidt sammen for mig men er absolut spiseligt og det smager dejligt:-) men hvor fast skal dejen være? Jeg tilsatte en ekstra dl vand og knap 300g glutenfri mel Schär(den mørke blanding)
    Mvh Rikke

    SvarSlet
  11. Hej Doris
    Hvorfor er det at du pakker brødet ind i et fugtigt klæde, til det er afkølet? - jeg kan godt lide sprød skorpe på mit nybagte rugbrød
    Kh. Lone

    SvarSlet