tirsdag den 27. september 2011

Kartoffelbrød, gluten-/laktosefrit

Opskriften er fra Sandra Kristine Åbo Pedersen

Glutenfrit rugbrød

Denne rugbrøds opskrift har været min favorit i mange år, indtil jeg fik en bagemaskine, så valgte jeg den hurtigt løsning med færdige blandinger

Glutenfrie morgenboller nemme og skønne


Denne spændende opskrift har jeg fået fra Bente Linde Hoppe

Fragelite med jordbærflødeskum

Billed følger senere

Squashkage

Billed følger senere

Nem glutenfri æblekage

Billed følger senere

Her er en god opskrift hvor man kan bruge noget af det mislykkede hvide brød som man uvilkårligt vil få.

Rabarbertærte med marcipan



Glutenfrie knækbrød


Lækre sprøde knækbrød, som smager lige godt både med og uden pålæg, som et godt mellemmåltid.

Chokoladeboller, glutenfrie

En lille lækkerbisken til børn og barnlige sjæle

Nannas morgenboller/fødselsdagsboller


Alletiders lette og luftige lyse boller fra Kirsten Danielsen Johansen.

Så fik jeg prøvet denne opskrift, og de blev super gode. Min veninde har været så sød at forære mig en pose Puratos mel(kan kun købes gennem en bager, de sælger ikke til private) så det har jeg brugt i denne opskrift, men det minder meget om Finax, blot har jeg kun brugt 500 g til opskriften. Men prøv jer frem alt efter hvilken type mel i bruger, det er i hvertfald vigtigt at man ikke bruger for meget mel, for så bliver de ikke lette og luftige, så hæld melet i lidt efter lidt mens i rører, og vurder om dejen lige akkurat kan holde sig i form til boller. Jeg var i humør til chokoladeboller, så jeg tilføjede 150 g chokoladeknapper - mums....

lørdag den 24. september 2011

Bærsymfoni kage (fedtfattig)

Billed følger senere

En lækker frisk kage, som er hurtigt lavet, hvis man lige står og mangler kage til søndagskaffen.

Glutenfri pæretærte fra DCF´s landsmøde i Sønderborg

Billed følger senere

En rigtig lækker tærte, som vandrehjemmet havde bagt til os.

Min bedste chokoladekage/krydderkage

Billed følger senere

Denne opskrift må man bare prøve, har flere gange bagt den til klassenstime, og ungerne elsker den bare. Kagen bliver dejlig ”svampet”, og det bedste er at ungerne kan slikke dejskålen, da der ingen æg er i.

Banankage

Denne kage har jeg bagt rigtig mange gange, den er super lækker.

Hvordan får man gærdejen til at lykkes?

Elasticiteten i gærdej
Det største problem i glutenfri dej, er manglende elasticitet. Da man ikke kan få den via melet, er det nødvendigt at tilføje den på anden vis.

Lidt om glutenfrit mel

Jeg har prøvet mange forskellige slags glutenfrit mel gennem mine 20 år med cøliaki, men der er nogle mærker som jeg altid vender tilbage til, Semper, Schär og Finax.

torsdag den 22. september 2011

Knasende god glutenfri müsli/müsli brud


Nedenstående opskrift er kun til inspiration. Der er jo et hav af andre muligheder for sammensætning, alt efter smag. Jeg plejer bare at blande det i jeg nu lige har, nogle

fredag den 9. september 2011

Stop spild af mad

I Danmark smider vi årligt mad ud for 16 mia. kr. Hver dansker smider i gennemsnit 67,7 kg mad ud pr. år. Så hvis vi alle ville gøre en indsats for at stoppe madspildet, ville det både være godt for vores økonomi og miljøet, plus vi kunne nedsætte vores private Co2 udslip. 
I vores husholdning, bliver der smidt meget lidt ud. Vi prøver at planlægge maden så vi får brugt det der er i køleskabet eller i fryseren. Vi udnytter så vidt muligt alle rester. Middagsrester fryser vi ned, kartoffelrester skærer vi i tern og gemmer i fryseren til biksemad eller ovnkartofler( i stedet for at købe dem frosne) Har vi fået samlet mange rester på frost, laver vi restebuffet. Det hele bliver varmet, serveret på en lækker måde med en god salat til. En anden mulighed er at spise resterne til frokost dagen efter, eller bruge en rest pasta eller ris i en salat til madpakken, der er mange muligheder, og det sparer også på det dyre glutenfrie brød (vi er to med cøliaki, så det betyder en del)
Jeg har lige købt bogen på billedet, som giver god inspiration til at bruge resterne, den kan jeg varmt anbefale.
I bogen er der også gode råd om forebygning af madspild fra Poul Nyrup Rasmussen, Lone Dybkjær, Anne Baastrup, Line Barfod, Bente Dahl, Ida Auken, Frank Jensen, Anker Boye, Marion Pedersen, Henrik Høegh, Karen Ellemann, Dan Jørgensen, Bo Asmus Kjeldgaard, Helge Adam Møller, Charlotte Dyremose, Ulla Tørnæs, Ole Hækkerup, Naser Khader, Bertel Haarder, Gitte Seeberg, Eva Kjer Hansen og Jens-Peter Bonde. Selina Juul samt bogens kokke har bidraget ulønnet og den andel af et evt. overskud på bogen, som tilfalder forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, vil 100% gå til yderligere informationsarbejder.

Bestil vores bog 'Stop spild af mad - en kogebog med mere' her:

Med inspiration fra det foregående har jeg forsøgt mig med nogle ting som man kan lave for at stoppe spildet i det glutenfrie køkken.
Jeg har i en periode gemt alle mine endeskiver, og tørre rester fra mit glutenfrie rugbrød og franskbrød. Når mine bage forsøg har slået fejl, har jeg gemt det hele i fryseren, alt sammen med tanke for at det måtte kunne genbruges på en eller anden måde. Det har jeg så fået det følgende ud af: ymerdrys, øllebrød, sønderjysk brød torte, rasp, æblekage rasp, croutoner og romkugler.

torsdag den 1. september 2011

Knækbrød med boghvedegryn, glutenfri


Pandebrød, glutenfri

Jeg bruger denne opskrift meget, når vi er på sommerferie med båden, hvor jeg ikke har nogen fryser, og ikke altid har mulighed for at bage. Brødet smager super lækkert når det er frisk bagt, til morgenmad, eller til grillmad. Kan fint gemmes nogle dage, og varmes på panden, brødrister eller på grillen. Kan også fint fryses.

Squash suppe med pandebrød


Nem, sund og dejlig.