lørdag den 24. september 2011

Lidt om glutenfrit mel

Jeg har prøvet mange forskellige slags glutenfrit mel gennem mine 20 år med cøliaki, men der er nogle mærker som jeg altid vender tilbage til, Semper, Schär og Finax.

Problemt med glutenfrit mel er, at de alle sammen reagerer forskelligt. Så har man en opskrift på gærdej hvor der står eksempelvis 500 g mel, vil dejen variere meget, alt efter hvilken mel man bruger, når man putter samme mængde i. Jeg har f.eks. en opskrift på grovboller, hvor jeg bruger omkring 1 kg mel hvis jeg bruger Finax rød eller blå, omkring 800 g Schär, men bruger jeg Semper, skal der kun omkring 700 g i for at opnå nogenlunde den samme fasthed i dejen.


De reagerer alle forskelligt

Vurder dejen
Derfor er det altid vigtigt at prøve sig lidt frem, når man vil prøve en ny opskrift. Hæld aldrig hele melmængden i med det samme, hvis du ikke kender opskriften. Lad røremaskinen køre, og hæld gradvist noget af melet i. Når dejen begynder at tage lidt form, hælder jeg ikke mere mel i. Stop maskinen og vurder dejen, hvis den stadig føles meget flydende skal der lidt mere i. Er dejen kun ganske lidt flydende, lader jeg maskinen køre yderligere ca. 5 min, stiller dejen til side i 10 min. og vurderer igen hvor flydende den er. En vigtig detalje man skal være opmærksom på med glutenfrit mel er, at dejen "sætter sig" efter ca. 10 min., det vil sige, at dejen bliver mere fast og kompakt.

Spar på melet
Hvis dine færdige boller/brød skal blive lette og luftige, er det meget vigtigt ikke at komme mere mel i end absolut nødvendigt. Dejen skal ikke være mere fast, end at den lige akkurat kan holde formen, til eksempelvis boller. Dvs., hvis dine boller løber ud og bliver flade, har du brugt for lidt mel. Bliver de der imod hårde og tørre, og minder om kanonkugler har du brugt for meget mel. Dejen skal være blød og smidig når du former den. Noter på opskriften hvor meget mel du ca. brugte, så du ved det til næste gang.

Hvilken slags til hvad
Gærdej:
Til gærdej er min helt klare favorit, Orange Finax, den giver et brød der minder utrolig meget om almindelig gærdej i smag og udseende. Desuden fungerer den rigtig godt alene. Når jeg bruger andre meltyper, blander jeg som regel flere forskellige mærker sammen, for at få det bedste resultat. Desuden tilsætter jeg også ofte havremel eller kikærtemel, da det giver meget fiber og et højt protein indhold, hvilket gør at brødet mætter mere og i længere tid. Desuden er det jo vigtigt at være opmærksom på at få så meget fiber i som muligt.

Kagedej:
Kage er noget af det nemmeste at bage glutenfrit, her kan man bare tage en almindelig opskrift, og bytte hvedemelet ud med glutenfrit. Jeg bruger altid den samme mængde, men nogle bruger 10% mindre glutenfri mel. Her bruger jeg som regel, Rød eller Blå Finax, Schär C eller Semper finmix, de fungerer alle lige godt.

Småkager/kiks:
Her bliver det straks mere vanskeligt. Jeg har haft rigtig mange fejlslagne forsøg på at bage ovennævnte, og jeg synes det er noget af det sværeste at få ordentligt. Derfor vil du også se at jeg har notereten bestemt type mel i de fleste af mine opskrifter på disse. Jeg har ikke kunne finde nogen logik i hvad der fungerer bedst til hvad, det er bare at prøve sig frem. Hvis man har en almindelig opskrift man gerne vil bage glutenfrit, kan det nemt være at den slet ikke fungerer med en type, men bliver helt perfekt, og som man kender den med en anden type mel.
For en god ordens skyld vil jeg lige slutte af med at sige, at når der er mærker jeg ikke har nævnt, er det ikke ensbetydende med at de ikke fungerer, for jeg har selvfølgelig ikke prøvet alt der er på markedet. Et par mærker jeg endnu ikke har afprøvet er f.eks. Doves Farm og Orgran, så er der nogen der har erfaring med det, hører jeg gerne om det.

51 kommentarer:

  1. Hejsan!
    Har läst igenom ditt inlägg och finner det mycket intressant och du verkar som du har skaffat mycket kunskap om hur det är att baka glutenfritt.
    På bilden kan jag se att du också har ett paket från MixWell men jag kan inte se att du har kommenterat deras mjöl. Har du provat det och hur fungerade det tyckte du?
    MVH
    Viveca

    SvarSlet
  2. Hej Viveca
    Jeg har kun prøvet nogle af Mixwells produkter, f.eks har jeg i lang tid brugt deres rugbrødsblanding, den synes jeg er vildt god. Deres pajskalsmix er også rigtig god og nem at arbejde med, jeg har en opskrift på hindbærsnitter som jeg er vild med, og til tærter er den også rigtig god. Vaffelmixen er også super god, dem lavede jeg til hele familien i weekenden, og dem var de vilde med. På messen i Stockholm fik jeg et par poser knækbrødsmix som jeg skal have prøvet af, så det hører du nærmere om når jeg har fået dem bagt:)
    Mvh
    Doris

    SvarSlet
  3. Hej Doris

    Jeg synes, at du skal afholde kurser. Jeg vil rigtig gerne deltage i et kursus, for du har en fantastisk viden, som er en kæmpe hjælp, til os som er nye med cøliaki. Jeg håber virkelig, at du vil overveje, at afholde kurser.

    SvarSlet
  4. Hej Doris

    Hvor køber du Semper mel?

    SvarSlet
  5. Hejsa.
    Semper mel kan du købe www.specialbageriet.dk, i Sverige eller i Real i Fördepark, Flensborg
    Mvh
    Doris

    SvarSlet
  6. Hej Lone.
    Det glæder mig at høre at du har gavn af min blog. Et af hovedformålene med bloggen var lige netop at hjælpe nydiagnosticerede, for der er jo ingen grund til at vi alle skal igennem de samme mislykkede bageforsøg.
    Der er faktisk planlagt et bagekursus under www.dof-nyboel.dk Fritids Forening, d. 3. marts 2012, nyt program udkommer først i det nye år. Så hvis du har lyst er du mer end velkommen til at deltage:)
    Mvh
    Doris

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej igen Doris!
      Nu är det MixWell som är igång igen. Om ni ska ha bakkurs så kanske ni vill ha lite av MixWells mjöler att provbaka med?
      Hör av dig i så fall så ska jag ordna så att du får det du behöver.

      MVH
      Viveca

      Slet
    2. Hej Viveca.
      Tusind tak for det. Hvor dejligt at i vil sponsorere noget mel, det glæder mig meget :)
      Jeg vender lige tilbage når jeg ved om kurset bliver til noget, det afhænger jo af om der er nok tilmeldt.
      Venlig hilsen
      Doris

      Slet
    3. Hej Viveca
      Så lykkedes det at kurset blev til noget:) Så hører gerne fra dig angående mel. Min mail adresse er doris.krogh1@gmail.com så kan du skrive direkte til mig. Glæder mig til at høre fra dig:)
      Venlig hilsen
      Doris

      Slet
  7. Kan man få et hint når der er tilmelding til kurset d. 3. marts? Er villig til at tage turen fra Esbjerg, for tror jeg kunne lære SÅ meget af dig... Hvad er 'temaet' for kurset denne gang?

    SvarSlet
  8. Hej Tine.
    Fantastisk at du har lyst til at deltage:) Jeg skal gerne have tilmeldingerne senest 14 dage før kurset, da jeg har fået forskellige forhandlere til at sponsorere mel, så de skal nå at sende. Jeg havde tænkt at temaet skulle være Hverdags brød, men vil egentlig lade det være op til deltagerne, så man kan få hjælp der hvor man har størst problemer. Så vil sende en mail rundt når der har været tilmelding:)
    Mvh Doris

    SvarSlet
  9. Ok så. Jeg holder øje med hjemmesiden

    SvarSlet
  10. I opskrifter blander du tit forskellige mel... Er der et 'forhold' du går efter, eller det bare 'lidt af det og lidt af det'?

    SvarSlet
  11. Hej Tine.
    Det kommer lidt an på hvilken type mel det er, hvor god bageevne melet har. F.eks. har kikærtemel, rismel og majsmel ikke nogen særlig god bageevne i sig selv, så dem kommer jeg kun lidt i af, 100 - 150 g ud af 400 - 500 g glutenfri mel. Hvis jeg tilsætter havremel/gryn, Finax grøn eller Sempers grove, blander jeg omkring 200-250 g i til 400 - 500 g mel. Eller som i opskriften med langtidshævede boller - 150 g havregryn og 100 g kikærtemel til 400 g mel, giver super lækre boller som er lette og luftige. Når jeg blander det glutenfri mel er det bare blandet efter hvad jeg lige har af rester. Håber det var uddybende nok, eller spørger du bare igen:)
    Venlig hilsen
    Doris

    SvarSlet
  12. Det hjalp i hvert fald på min nysgerrighed... Lige nu kører jeg meget rundt i det alm. brød, da min datter er mest til 'det normale', og oftes er det rød og orange mel du har i de opskrifter. Går rød under den kategori mee 'mindre god bageevne' så? ;-)

    SvarSlet
  13. Hej Tine
    Nej det gør det ikke, rød Finax er meget fint, jeg bruger det mest i kager og småkager. Rød og blå Finax giver stort set det samme resultat, forskellen er at blå er uden mælk. De kan også sagtens bruges til brød og boller, giver et meget let og fint brød, men er ret klistret at arbejde med. Jeg bruger helst den orange til brød og boller, fordi den ikke giver en klistret dej, er nem at rulle ud, hvis nødvendig og den indeholder meget fiber, i modsætning til de to andre:)
    Venlig hilsen
    Doris

    SvarSlet
  14. Læs evt. også lidt om Finax her: http://dk.finax.com/product_category/glutenfrit-glutenfrit/

    SvarSlet
  15. Hej Doris

    Har du erfaring med Jyttemel? Er det muligt, at vi kan få et par opskrifter?
    Jeg glæder mig rigtig meget til din bageskole. Vil du evt prøve, at have et par opskrifter klar med Semper, og har vi mulighed for at købe Semper mel af dig ved bageskolen? Du benytter ofte Semper i dine opskrifter, og jeg vil rigtig gerne prøve, at bage med det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lone
      Jeg glæder mig også rigtig meget til bagekurset, har lige netop i dag fået besked på at der var nok tilmeldinger, så det kunne blive til noget. Jeg har forsøgt mig med Jyttemel, men kan absolut ikke lide smagen. Men jeg skal gerne tage en pakke med på kurset, så vi kan prøve det af. Semper tager jeg også med, så vi kan prøve det. Desværre kan jeg ikke tilbyde at sælge melet, men det kan købes hos Specialbageren på Fyn, som også har været så sød at sige ja til at sponsorere noget mel til vores kursus. Semper er også et rigtig godt produkt, har selv brugt det rigtig meget gennem tiden. Jeg vil gerne lige sende en mail til deltagerne med lidt praktiske oplysninger, så er du sød at sende mig din mail adresse på doris.krogh1@gmail.com.
      Mvh Doris

      Slet
    2. Hej Doris

      Jeg skrev til dig allerede d. 8 feb. men fik aldrig svar. Jeg har sendt mailen til dig igen i dag, og skrevet mit mobil nr i mailen, i tilfælde af, at du får brug for det. Jeg tager gerne min bagemaskine med. Jeg regner også med, at vi skal have røremaskine med?

      Slet
    3. Hej Lone
      Tak for din mail. Jeg forstår ikke rigtig det med at jeg ikke har svare på det du skrev d. 8., hvis du har sendt andet end det jeg har svaret på d. 14. har jeg desværre ikke modtaget det, for jeg har ikke set andet end det overfor. Der kommer en mail ang. bagekursus en af de nærmeste dage:)
      Venlig hilen
      Doris

      Slet
  16. Hej Doris
    Kan se at du også bruger havremel. Er der ikke gluten i havre?
    Hilsen judy

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Judy.
      Voksne med cøliaki må gerne spise havre, hvis deres tal er ok, og man ikke selv mærker noget når man spiser det. Det anbefales at man ikke spiser mere end 40 g pr. dag, det svarer til ca 1 dl. Børn frarådes at spise havre. Jeg synes det er fantastisk at vi må spise det, det giver en god smag i brødet, og det er jo rigtig sundt, det er nemt at bage med og det giver en god konsistens i brød og bagværk.
      Mvh Doris

      Slet
    2. Hej igen Judy.
      Det er vigtigt at bemærke, at det havre vi må spise skal være glutenfrit. Vi må ikke spise almindelig havregryn, da det er valset på de samme møller hvor der også er valset andre glutenholdige kornsorter, så derfor kan man ikke være sikker på at det er rent. Glutenfri eller rent havregryn kan købes i nogle helsekost butikker, eller netbutikker som også sælger glutenfrit mel.
      Mvh Doris

      Slet
    3. Käre Doris,
      hvor er jeg glad for at jeg er faldet over din side her! Er ny i den glutenfri verden, elsker at bage og föler mig lidt lost - for hvordan forener man de to ting med et fornuftigt resultat? Men der er absolut lys i tunneln med al din information her. Stort tak! :-D
      Overvejer du ikke at skrive en bagebog/kogebog???
      Måske en rigtig god ide og til alles bedste? :-)

      Jeg skal med gläde gå til vores närmeste store ICA butik her i Stockholm og handle mel og bage, bage, bage :-).
      De bedste glutenfrie hilsner fra Lene

      Slet
    4. Hej Lene
      Tusind tak for din søde kommentar. Jo jeg tænker da en del på om det kunne være en ide at skrive en bagebog, men har ingen aktuelle planer, men måske på sigt - hvem ved ;)

      Mvh Doris

      Slet
  17. Hej Doris. Jeg var med på dit bagekursus i Nybbøl den 3. marts 12, hvilket var rigtig godt. Jeg har lige i dag prøvet Doves Farm og Orgran til at bage Ciabatta boller med.. men jeg kunne ikke få dem til at hæve, de ligner mere vandbakkelser og er ikke sprøde som ciabatta brød. Smagen er heller ikke som jeg havde forventet. De smager sødt og dufter henad æbleskiver/klejner. Jeg hælder mest til Schär mel og Finax.
    Hilsen Sanne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sanne
      Nej det er nogle gange ret svært med glutenfrit mel, det reagerer meget forskelligt. Jeg har ikke så meget erfaring med de to produkter så jeg kan desværre ikke give dig så mange råd der, beklager.
      Mvh Doris

      Slet
  18. Hej igen Doris
    Det er ok, men nu har jeg fjernet Orgran og kun brugt Doves Farm mørkt mel til dine rugbrødsklappere... dog med grønne linser og majsmel istedet for rismel. Og de er simpelthen fantastiske. Smager 100% som alm. friskbagt sprødt rugbrød. Derfor har jeg lavet min egen konklusion omkring produkterne fra Orgran.. det smager slet ikke godt :-(
    Iøvrigt ville det være dejligt med en opskrift på flute/ciabatta brød. Er det overhovedet muligt med glutenfrit mel?
    Hilsen Sanne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sanne.
      Det lyder rigtig spændende med dine rugklapper, sådan må jeg bestemt prøve at lave dem engang :) Ja det er jo meget smag og behag med det mel, jeg det selv lidt svært med boghvedemel;)
      Man kan sagtens lave ciabatta, jeg har været i gang med at forsøge mig med lidt forskelligt. Har bl.a. lige forsøgt med surdejs ciabatta, de fik en rigtig lækker sprød skorpe, men smagen blev alt for syrlig, så vil lige forsøge noget andet i weekenden - så regner med at der snart kommer en opskrift :)
      Mvh Doris

      Slet
    2. Hej - hvor er jeg glad for at finde din blog <3
      Jeg er også ret ny ud i gluten-frit... men jeg har så til gengæld næsten kun brugt doves og Brauer (mener det staves sådan)Jeg er HELT vild med Doves mel og syntes det fungerer rigtig godt. Bruger den brune og den hvide mix.

      Bauer eller hvad det hedder har nogle gode økologiske brødblandinger og også forskellige meltyper som er super gode.

      Men nu vil jeg igang med at prøve "verdens bedste brød" i glutenfri version :)

      Slet
    3. Hejsa
      Tak for din søde kommentar:)
      Jeg har også forsøgt mig med Doves og Bauer, men sjovt nok kan jeg bare ikke få det til at fungere. Det er åbenbart meget forskelligt om man er til det ene eller det andet mærke, så man må prøve sig lidt frem og bruge det der fugerer bedst for en selv:)Men spændende at høre hvad der fungerer for andre, så tak for din kommentar:)
      De bedste hilsner
      Doris

      Slet
  19. Tak for din blog som giver megen inspiration. Kan du svare mig på om man kan købe økologisk glutenfrit mel?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Rose-Maria
      Tak for din søde kommentar:) Der findes forskellige økologiske mærker som er glutenfrie: Hale & Harty, Doves farm og Wertz er dem jeg umiddelbart kender. Hvis du søger dem på google, kommer der forskellige forhandlere hvor du kan købe dem :)
      Mvh Doris

      Slet
  20. Her i familien er vi nød til at slutte os til det store kor af folk, der takker for din blog her.

    På trods af års erfaring med at slå brød op om natten har vi absolut ingen erfaring med glutenfrie produkter. Det har været en jungle at finde rundt i diverse hjemmesider mv. Din blog her har givet et godt overblik og beskrevet mange ting der er basale for at bagningen lykkes. Det har sparet os for rigtig meget unødvendigt arbejde med mislykkede forsøg.

    Faktisk er vi så heldige at de gange hvor brødet er "mislykkedes" har det alligevel været i orden. Børnene i familien opdagede derfor hurtigt at fordi man har diagnosen cøliaki kan man godt få friskbagt morgenbrød og eftermiddagskage.

    Derfor endnu en gang tak for en god blog, som rigtig mange kan lære af. Du har sparet os for mange hovedbrud :)

    Hilsen Torben

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Torben
      Tusind, tusind tak for din søde kommentar, det glæder mig så meget at høre, og det er jo lige netop det der er hovedformålet med min blog - der er ingen grund til at vi alle skal kæmpe os igennem de sammen mislykkede forsøg. Så endnu engang tak for din kommentar :)
      De bedste hilsner Doris

      Slet
  21. Hej.

    Vil du ikke lige skrive hvilken meltyper der er glutenfri. Jeg har en søn som har Colitis Ulserosa og jeg vil gerne have ham i gang med FODMAP.Så vidt jeg har forstået skal han brikke laktosefri mælkeprodukter og undgå gluten. Men der må da være mere end spelt der kan bruges.... Kan du hjælpe.

    På forhånd tak.

    Merete

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Merete.
      Allerførst skal du vide, at spelt absolut ikke er glutenfrit, så hvis han skal leve helt glutenfrit dur spelt ikke. Der findes en lang række melsorter som er naturligt glutenfri: kikærtemel, rismel, majsmel, qinoamel, teffmel, boghvedemel, havremel og gryn som er certificeret glutenfri(ikke det almindelige som kan købes i alle supermarkeder), amaranthmel, sojamel, tapiocamel, kastaniemel, hirsemel, sorghummel. Derudover er der så alle færdigmiksene fra Finax, Mixwell, Doves Farm, Hale & Hearty og mange, mange flere. Af de mere specielle som typisk anvendes til low carb bagning som også er glutenfrie kan jeg nævne kokosfibermel, affedtet mandelmel og sesammel. Så der er en masse at vælge imellem, bare ikke spelt :)
      Mvh Doris

      Slet
  22. Kære Doris
    Det FIBER HUSK du har i dine opskrifter, kan man erstatte det med noget andet, da min mave ikke kan lide de loppefrøskaller ?
    Samt kan maven heller ikke lide formeget gær. Så kan man nøjes med ca 10-15 g gær til dine opskrifter, og så lade det langtidshæve i køleskabet i ca 18 timer , og så stadig få nogle gode boller ?
    Jeg har længe haft mislykkedes bagning med boller og havde helt tabt modet indtil jeg læste dine opskrifter med Glutenfri, så nu vil jeg gå i gang med at prøve... Men mangler lige det med hvad der kan erstatte FIBER HUSK samt mindre gær
    MVH
    Isabella

    SvarSlet
  23. Hej Isabella
    Man kan sagtens erstatte Fiber Husk med f.eks. xanthan gum. Hvis man kigger på amerikanske glutenfrie opskrifter er der kun meget få som bruger Husk, de bruger altid xanthan gum, det kan desværre ikke købes herhjemme men jeg har købt det på amazon.co.uk. Her kan du se en opskrift hvor jeg har brugt det http://glutenfriefristelser.blogspot.dk/2011/09/glutenfrie-drmme-bagels.html. Hvis du kan tåle den orange Finax kan du også bruge den, da den indeholder lidt fiber Husk og faktisk kan bruges uden at man tilsætter mere, jeg gør det som regel bare for at forhøje fiberindholdet. Men til at forhøje fiberindholdet kan man jo bruge mange andre ting, f.eks. kikærtemel eller Fibrex. Mht. til gær, er det faktisk en rigtig god ide at langtidshæve din dej, det får mange flere af de sundhedsfremmende stoffer frem i kornet, det forbedrer smagen og det gør faktisk dejen meget mere elastisk, da den lange hæve tid gør at dejen arbejder i mange timer, og det svarer lidt til at ælte dejen rigtig længe - så det er ren win win ;) Det kræver blot lidt mere planlægning, og så er det ekstem vigtigt at du ikke kommer for meget mel i dejen, da den faktisk tykner en del i løbet af hæve tiden, så man risikerer nemt at få en for fast dej som ikke vil hæve fordi der er for meget mel i. Dejen skal være lidt som en lind grød når du stiller den til hævning, så kan man altid tilsætte lidt mere mel når dejen er hævet hvis den skulle blive for tynd, og så efterhæve dejen. Et godt eksempel på hvor lidt gær der faktisk skal til er grydebrødet på denne side, der skal kun gær svarende til to ærter til at hæve et brød. En anden mulighed er også at forsøge sig med surdejs brød, måske du bedre kan tåle det :) Mulighederne er mange, så pøj pøj med projektet ;) og skriv endelig hvis der er mere jeg kan hjælpe dig med :)
    De bedste hilsner
    Doris

    SvarSlet
  24. Hej Doris
    Ved du hvor man kan købe Glutenfri finax havrebrødmix (den lysebrune). Jeg har et par enkelte gange købt i Rema, men det var åbenbart en partivare, så den kan ikke købes der pt.

    Der bliver et fantastisk brød ud af det.
    Hilsen Judy

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Judy
      Bilka har et stort udvalg af Finax produkter, og min lokale Bilka i Sønderborg havde havrebrødsmixen sidst jeg kiggede, ellers ved jeg ikke hvor man kan købe den i DK. Hvis nogle af jer andre ved det så byd endelig ind ;)
      Mvh Doris

      Slet
  25. Hej.

    Jeg har i dag opdaget at finax mel koster 44,95 i superbest og 34,95 i løvbjerg, det synes jeg faktisk er meget, det er jo ikke fordi det er billigt at leve glutenfrit

    Louise - som elsker denne blog

    SvarSlet
  26. Hej Louise
    Ja det er utroligt at der skal være stor forskel på priserne. Derfor vil jeg også sige at det er en god ide at købe lidt til lager når man finder tingene til en fornuftig pris. Der er jo som regel lang holdbarhed på de forskellige typer mel, og man ved jo at man skal bruge det, så hvis man har pladsen til et lager, gør det også tingene nemmere hvis man pludselig får lyst til frisk bagt brød ol. skal man ikke først ud og købe ind - lidt lommefilosofi for husmødre ;)

    Mvh Doris - som elsker at du elsker denne blog ;D

    SvarSlet
  27. Jeg er også ny i dette univers. Købte MixWells brødblanding i SuperBest til kr 54,95.
    Senere gik jeg ind på MixWell hjemmeside, her kunne jeg konstatere at prisen i Sverige er Sek 31,00. Men samtidig henviste hjemmesiden til en forhandler i Danmark. Så gik ind på den hjemmeside, sørme om prisen ikke var DDK 54,95. Hmm - godt så skrev jeg en mail til MixWell og sørme om ikke jeg kan få dem til at sende melblandinger direkte til mig. Javist der skal fragt på, men man skal ikke købe mange poser, før det kan betale sig. Tak Doris for alle de gode opskrifter. Selv bager jeg brødet i en Panasonic SD-2501. Det lykkedes faktisk hver gang og maskinen har også glutenfrie programmer. Men forhandlerprisen i Danmark var alt for dyr. Så jeg købte den på en webshop i England.

    SvarSlet
  28. Undskyld jeg manglede lige Mvh Kurt - din nyeste fan :-)

    SvarSlet
  29. Hej Kurt
    Allerførst velkommen til - dejligt med en ny fan ;)
    Jeg vil give dig fuldstændig ret, det er en vanvittig pris for den ellers super gode rugbrødsblanding. Men super fedt at man kan købe direkte hos Mixwell, det vidste jeg ikke at man kunne. Ja bagemaskine er en fantastisk ting når man har cøliaki, det sparer godt nok meget tid, jeg bruger også min flittigt til rugbrød :)Tak fordig du delte dit tip omkring indkøb :)
    Mvh Doris

    SvarSlet
  30. Hej Doris,
    Mange tak for du har lavet denne hjemmeside sådan at vi kan lære ud af dine erfaringer. Jeg har nogle spørgsmål, som du kan måske hjælpe med.
    1.Hvordan laver man sit eget hjemlavet glutenfri mel? Skal man bare blande forskellige melsorte f. eks. bogvedemel, mejsmel, rismel ?
    2. Er gær fra posen glutenfri?
    3. Kan det passer at Finax, Semper og andres glutenfri melprodukter indeholder gluten i meget små mængder?

    Glæder mig til at høre fra dig og i weekend skal jeg med glæde afprøve nogle af dine opskrifter.

    Vh,
    Ivana Kusic Søndergaard

    SvarSlet
  31. Hej Ivana
    Ja man blander forskellige meltyper som du selv skriver, og blander dem evt. med f.eks. maizena eller tapiokamel som er stivelse. I vores bog kan du finde et par forskellige melblandinger som vi har arbejdet med, men du kan også søge inspiration på f.eks. amerikanske blogge.
    Ja gær fra pose, også kaldet tærgær er glutenfrit.
    Ja det er korrekt at nogle af de færdigblandinger man kan købe indeholder små mængder gluten, da de er lavet af renset hvedestivelse men må kaldes glutenfrie fordi de ligger under de tilladte værdier for hvornår det må kaldes glutenfrit. Mange kan fint tåle disse meltyper, og andre kan ikke. Jeg har selv brugt dem i mange år, men de seneste år har jeg ikke kunnet tåle dem mere, og må derfor vælge de naturligt glutenfrie typer. Du kan altid se på indholdsfortegnelsen om de indeholder hvedestivelse. Men både Semper og Finax har naturligt glutenfrie produkter og f.eks. Schär og Mix Well har også så man kan sagtens købe færdigblandinger som er helt rene :)
    Mvh Doris

    SvarSlet
  32. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  33. Hej.
    Jeg har en opskrift på en tærte dej med mel i. Denne bagte jeg ofte før jeg fik gluten allergi. Den er fra Jamie Oliver. Der skal 250g mel, æg og smør. Ville jeg kunne skifte det ud med majs/rismel? Savner min tærte:)
    Vh Stine

    SvarSlet