tirsdag den 20. marts 2012

Grydebrød, glutenfrit


Jeg har i længere tid eftersøgt en metode til at få en god, kraftig og sprød skorpe på mit glutenfrie brød og samtidig få et brød som virkede ciabattaagtigt/stenovnsbagt – hvilket nok er lidt store krav at stille når man både bager glutenfrit og i et helt almindeligt husmoderkøkken/ovn. Så efter alle mulige og umulige forsøg med høj varme, bradepander med vand i og forstøverflaske, har jeg nu fundet løsningen på en af mine favorit sider – kvalimad.dk. Hans opskrift på ”Verdens bedste brød” lykkedes i dag helt fantastisk i en glutenfri udgave. Det er i virkeligheden den mest simple opskrift man kan finde, og så fungerer den bare så god – virkelig værd at prøve!



Jeg skulle selvfølgelig starte med at være lidt smart, som den sundhedsfreak jeg trods alt er – når det bare ikke lige drejer sig om kager – så jeg startede med at prøve at bage et brød med alverdens kerne og jeg ved ikke hvad – total fiasko, anden gang prøvede jeg med dejen fra min opskrift på langtidshævede boller – endnu mere fiasko. Så nu har jeg droppet alle kerner og fulgt opskriften sådan nogenlunde – dog med lidt mindre mel – og sikke en fryd, jeg kan slet ikke stoppe med at spise at det fantastiske brød. Så det er bare med at komme i gang, du vil ikke fortryde det! Den eneste forudsætning er blot at du har en støbejerns gryde, uden den kan du ikke få det samme resultat. Jeg fandt en der var helt perfekt i en genbrugsforretning, til 40 kr med låg og det hele (den skal være på ca 4 liter).



5 dl vand
gær svarende til 2 ærter
1 spsk fiber Husk
2 tsk salt
450-500 g glutenfri mel, orange Finax

Hæld vand, gær og fiber Husk i en røreskål og rør et par minutter. Lad blandingen stå yderligere et par minutter til Husken er tyknet. Tilsæt herefter halvdelen af melet og de 2 tsk salt og rør det godt igennem. Tilsæt gradvist resten af melet mens du kontrollerer at dejen ikke bliver for fast, for så vil den ikke hæve ordentligt, og du vil ikke få den ciabattaagtige struktur i brødet. Dejen skal være så den stadig løber langsomt og tykt ud af skålen hvis du ville hælde den ud. Rør dejen i mindst 15 minutter på maskine, så du får så meget elasticitet som muligt i dejen.

Stil dejen til hævning ved stuetemperatur i mindst 12 timer.

Dejen er nu hævet meget og fylt med store huller. Læg et stykke bagepapir ud på bordet og drys det godt med mel. Hæld dejen ud på bagepapiret, og fold nu dejen to gange – først den ene side 1/3 ind over og så den anden side 1/3 ind over igen. Drys lidt mel ud over dejkuglen så der ikke er noget der klistrer, så den ikke hænger fast i gryden (gryden skal ikke smøres før brødet kommer i). Dæk dejen med et viskestykke, læg den et lunt sted og lad den efterhæve mindst 2 timer eller til dejen er hævet godt op igen.

I god tid før brødet skal bages stiller du gryde og låg ind i ovnen og tænder på 250 grader. Du skal være sikker på at gryden er godt gennemvarm inden brødet kommer i.

Hæld nu forsigtigt brødet over i den varme gryde, ved hjælp af bagepapiret, så du ikke trykker for meget luft ud af brødet. Stil den hurtigt i ovnen, læg låget på og bag i 30 min under låg. Herefter tages låget af og ovnen stilles ned på 230 grader og brødet bages yderligere 15 min.

Brødet afkøles på en rist. Skær ikke i brødet før det er godt afkølet, ellers vil det klistre indeni.

Værsgo – BAG – SMAG - SMIL

8 kommentarer:

  1. Jubi, tak for denne opskrift! Har lige bagt mit første vellykkede glutenfri brød!

    SvarSlet
  2. Hej Lykke
    Hvor dejligt :D, og så er det endda et af de absolut bedste brød der er lykkedes for dig. Håber det har givet dig mod på at bage mere ;)
    Go søndag Doris

    SvarSlet
  3. Hej Doris,

    Kan brødet fryses? Og hvor lang tid kan det holde sig?

    Kan man lave en 'surdej' af finaxmel eller en anden glutenfrimeltype og så bage med det også?

    Jeg er ret ny med glutenfri bagning, men bager meget 'almindeligt' så jeg skal lige over paradigmeskiftet :)

    /klaus

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Klaus
      Jeg har ikke prøvet at bage dette brød med surdej, men man kan sagtens lave surdej af glutenfri mel, se f.eks. under denne opskrift:
      http://glutenfriefristelser.blogspot.dk/2012/02/groft-surdejs-formbrd-glutenfrit.html. Derudover kan du under dette link: https://www.facebook.com/#!/groups/glutenfribagning/ se en surdej som min kollega Anja har lavet og bagt dette brød med, længere nede på siden er der også et billed af brødet. Jeg har heller ikke prøvet at fryse brødet, så længe har det ikke holdt;) men det holder sig fint og svampet i 3-4 dage, men man mister den sprøde skorpe, men det gør en tur på brødristeren meget ved:)
      Men sprøg endelig igen hvis der er flere ting jeg kan hjælpe dig med. Er du med på facebooksiden Cøliaki i danmark: https://www.facebook.com/#!/groups/11518526918/ellers er det også et rigtig godt sted af få en masse information.
      Mvh Doris

      Slet
  4. Jeg har ikke noget låg der passer til gryden, kan jeg bruge en alm gryde+låg eller skal jeg bruge støbejernsgryden uden låg?
    Theresa

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg folder bare noget staniol. Fire lag er rigeligt til at gøre det ud for et låg.

      Slet
  5. Endelig fik jeg bagt et glutenfrit brød, der kan spises og det endda uden at røre dejen på maskine.
    Tak for opskriften.
    Næste gang må jeg lige huske det med at røre dejen på maskine.

    SvarSlet
  6. Hej, jeg kan ikke få fat på Orange Finax. Kan jeg bruge Rød?

    SvarSlet