Dette er min absolutte yndlingsopskrift på gærdej, som jeg har brugt de sidste 15 år, den virker hver gang, og giver noget utroligt lækkert brød, som smager rigtig godt. Jeg blander altid forskellige typer mel, både groft og fint, Finax, Semper eller Schär melblandinger, og på det sidste er jeg begyndt at tilsætte ca. 150 g kikærtemel som giver en god smag, og ekstra fiber.
Grunddej:
60 g hørfrø
50 g solsikkefrø
50 g sesamfrø
50 g græskarkerner
Frøene sættes i blød 1 time med 2½ dl kogende vand.
700-800 g glutenfri mel (varierer efter meltype)
5 dl mælk eller vand
2 æg (eller 1 dl vand)
50 g gær
¾ dl olie
2 spsk sukker
2 tsk salt
2 dl reven gulerod, rå reven kartoffel, eller kogte blendede kikærter
30 g fiber husk
Gæren udrøres i den håndvarme væske, fiber husk tilsættes og røres grundigt. Lad det stå 5 min til husk’en er geleret. De udblødte frø og de resterende ingredienser (hold lidt af melet tilbage, brug kun ca 600 g) kommes i en røremaskine og røres i 10 min. Lad dejen hvile i ca 10 min., (dejen sætter sig og bliver mere fast når den hviler et øjeblik) mærk så på konsistensen, dejen skal have samme konsistens som frikadellefars, og lige akkurat kunne holde faconen til boller, hvis dejen er for tynd bliver de falde, og hvis for tyk bliver bollerne tørre. Hæld nu resten af melet i, hvis nødvendigt, lidt efter lidt mens du rører, til du har den rette konsistens. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Tænd ovnen på 200 grader(varmluft). Dejen skal ikke slås ned. Tag dejen op med en våd ske, og form boller eller flutes med hænderne, som du dypper i vand. Der bliver ca. 24 boller fordelt på to plader. Lad dem hæve yderligere ca 10 min. Bag begge plader samtidig, efter ca 10 min byttes pladerne, så alle boller bliver let gyldne. Bagetid i alt ca. 20 min. Afkøl bollerne på en rist, og komme dem straks derefter i fryseren.
Bollerne bliver som nybagte hvis de varmes, direkte fra fryseren, i microovnen og derefter en tur på brødristeren.
Til skagenstykker vendes flutesene i blå birkes på oversiden og solsikkefrø i bunden.
Pølsebrød
Brug samme dej og fremgangsmåde som ovenfor, men udelad græskarkerner og ½ dl vand. Bag eventuelt brødene i flutes forme, så bliver de pænt runde og kan bruges til fransk hotdog.
Burgerboller
Brug samme dej som til pølsebrød og fremgangsmåde som bollerne ovenfor. Form store boller som du laver flade ca 2 cm tykke og drysser med sesamfrø.
9 kommentarer: