torsdag den 18. oktober 2012

Nøddestollen, glutenfrie


Forleden dag så jeg Det søde liv med Mette Blomsterberg, hvor hun bagte disse små nødde brød. Jeg syntes de lød rigtig spændende, så de måtte selvfølgelig prøves i en glutenfri udgave. De smagte super godt med smør og Lemon curd på. Jeg har ikke helt så meget smør i som der er i originalopskriften, for det første fordi jeg ikke har det godt med at bruge så meget smør og for det andet synes jeg ofte det er lidt svært at få glutenfri dej til at rumme så meget smør, det spiller ligesom ikke rigtigt.



Brødene er absolut bedste den dag de er bagt, jeg spiste en her til eftermiddag, og må sige, jeg blev noget overrasket over hvor tør den var, selv efter en tur brødristeren, som jo plejer at hjælpe. Men bestemt værd at prøve – husk blot at spise dem alle samme dag.

Dej:

100 g hasselnødder med hinde

20 g gær

1 dl fingervarm mælk

3 æg

1 spsk sukker

1,5 tsk salt

1 spsk vaniljesukker

150 g blødt smør

ca. 400 g glutenfrit mel, jeg brugte Orange Fianx


Pensling & drys:

30 g smør

2 spsk flormelis

0,5 spsk vaniljesukker

  • Hasselnødderne køres til mel i en blender eller minehakker.
  • Hæld den lune mælk i en røreskål og smuldr gæren i.
  • Tilsæt æg, sukker, salt og vaniljesukker og rør det hele godt sammen.
  • Herefter tilsættes hasselnøddemel og ¾ af melet.
  • Det hele æltes sammen og maskinene skal køre i minimum 20 minutter på middel hastighed
  • Tilsæt nu dejen det stuetempererede smør mens der stadig æltes.
  • Tilføj lidt ekstra mel hvis det er nødvendigt, jeg brugte alle 400 g mel.
  • Den færdigæltede dej skal være let fedtet men sammenhængende og smidig.
  • Kom den færdige dej ud på et let meldrysset bord og del den i 9 lige store dele
  • Form stykkerne til aflange boller.
  • Sæt dem tæt sammen på en bageplade beklædt med bagepapir. De må lige nøjagtigt ikke røre hinanden, men de skal gerne vokse sammen under hævningen.
  • Læg et rent viskestykke over og hæv stollerne et lunt sted i minimum ½ time, eller til de har hævet godt.
  • Bag dem i en 190 grader varm ovn til de er godt gyldne, ca.15-20 minutter afhængigt af ovnen.
  • Lad dem afkøle et kvarters tid på en bagerist.
  • Smelt smørret i en lille kasserolle og lad det stå til "vallen" falder til bunds.
  • Bland flormelis og vaniljesukker.
  • Pensel brødene forsigtigt med det klare smør og drys straks med vanilje-sukkeret.
  • Serveres med smør og syltetøj eller Lemon curd.

 

2 kommentarer:

  1. Er der gluten i gær? Eller skal man bruge vinsten bagepulver?
    Mvh, Gudrun

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gudrun
      Nej der er ikke gluten i gær, der har været diskussioner omkring hvorvidt økologisk gær er glutenfrit eller ej, men økologisk Malteser kors gær er helt sikkert glutenfrit og Skærtofts økologiske gær skulle ligge under de tilladte værdier, så det kan du også bruge :)
      Mvh Doris

      Slet