tirsdag den 28. februar 2012

Groft surdejs formbrød, glutenfrit


Et super saftigt og velsmagende brød med dejlig sprød skorpe. Da det er bagt med surdej holder brødet sig lækkert saftigt i flere dage og behøver ikke ristes eller noget for at kunne nydes.
Det lyder måske bøvlet med surdej, men det er det ikke når først man lige har fået skovlen under det. Og tro mig - det er arbejdet værd, brødet bliver super saftigt og holder sig rigtig godt i forhold til normalt glutenfrit brød.

TO DAGE FØR DU VIL BAGE FØRSTE GANG SKAL DU LAVE SURDEJ!

Surdej:

200 g orange Finax
1 spsk honning
1 dl lunkent vand
1 dl kærnemælk
2 g gær

Kom alle ingredienser i en skål og rør det godt sammen. Kom det på et patentglas, som kun må være fyldt halvt op. Lad det stå og modne minimum to døgn i køleskabet.

(2 små brød)

6 dl vand
10 g gær
15 g fiber HUSK
75 g lys surdej
1 spsk sirup
3 tsk groft salt
100 g havremel (blendet havregryn)
500 g glutenfrit mel (orange Finax eller orange Finax og MixWell mørkt basismel blandet halvt og halvt)

Rør vand, fiber HUSK og gær sammen i en røreskål. Tilsæt surdej, sirup og salt. Kom derefter havremel og glutenfrit mel i lidt ad gangen og rør på maskine i ca 10 min. Lad dejen hvile i 30 min.
Del dejen i to bageforme med bagepapir. Glat dem på overfladen med en ske eller dejskraber som du dypper i vand, rids dem skråt med en kniv nogle gange og drys med birkes. Stil dem til hævning i ca 3 timer. Forvarm ovnen til 250 grader med en bradepande i bunden.
Sæt brødene i ovnen, hæld 1 dl vand i bradepanden og sluk ovnen i 5 min. til den er kølet lidt af. Tænd ovnen igen på 200 grader og bag brødene i ca. 30 min til de er sprøde og gyldne. Hvis du ikke synes brødene er sprøde nok på sider og bund, kan du tage dem ud af formen og give dem yderligere 5-10 min uden form.

Tip: hvis du vil have endnu mere sprødhed, kan du tage en forstøverflaske og spraye ind i ovnen over brødene nogle gange i løbe af bagetiden. Det er et trick man altid kan bruge når man bager brød og boller som skal være sprøde.

Den surdej du har til overs kan fint gemmes til næste gang, eller bruges til en anden opskrift med surdej. En surdej bliver bedre og bedre med tiden, hvis blot du holder den igang og opbevarer den køligt.
Når du nu har brugt af den skal den "fodres". Tilføj 1 dl vand og 1 dl orange finax og rør det let sammen, stil dejen på køl indtil du igen skal bruge af den. Man skal helst bruge af dejen hver anden tredje uge, og i løbet af de uger skal den fodres hver ca. 4. - 5. dag med 1 dl vand og 1 dl orange Finax.
Surdejen kan også fryses. Så skal den blot tages op nogle dage før du skal bruge den. Når dejen er optøet, skal den atter fodres og stå et par dage ved stuetemperatur til den igen bobler og er aktiv.
Lugt altid til surdejen  inden du bruger den, der kan gå vildgær i. Den skal lugte frisk og syrlig, ellers må du starte forfra.

23 kommentarer:

  1. Hej Doris,
    oveni gluten tåler jeg heller ikke mælkeprodukter, men har længe ønsket mig at kunne bage med surdej. Tror du, man kan erstatte kærnemælken med soyayougurth?
    Vil også benytte lejligheden til at takke for de mange gode opskrifter, du lægger ud. Der er masser af opskrifter på gf på nettet, men der er langt imellem de gode synes jeg! Har du en opskrift på tærte? Det kunne jeg godt bruge, savner tærte meget og har ikke fået det i løbet af det sidste år, hvor jeg har levet gf.
    De bedste hilsner
    Monica

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Doris
      Du kan bruge 2 revne æbler i stedet og så 2 dl vand

      Slet
    2. Hejsa
      Tak for det gode tip :)
      Mvh Doris

      Slet
  2. Hej Monica
    Det glæder mig at du kan bruge opskrifterne herinde :) Jeg tror sagtens du kan bruge soyayoghurt det har vel også mælkesyrebakterierne som jo er det der skal til. Jeg har før lavet en surdej uden surmælksprodukt, og det virkede også, den var blot længere tid om at komme i gang. Jeg har denne tærte med grønsager, men der er jo ost på, men fyldet kan man jo variere. Bunden bliver god og sprød så den kan du bruge.
    Mvh
    Doris

    SvarSlet
  3. Hej Doris
    Den skal jeg helt sikkert prøve at lave, ligesom tærten med chokolade, der også er perfekt til mig, der ikke kan spise fløde (som der er i rigtig mange desserter).
    Jeg ville også rigtig gerne prøve hindbærsnitterne, men har ikke kunne finde den mix, du bruger. Tror du, man kan bruge andet mel f.eks. orange fra Finax eller Semper fin mix?
    Mvh Monica

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Monica (og Doris)

      Jeg håber du får set denne.
      Jeg kan heller ikke tåle mælkeprodukter og det har jeg ikke kunnet i mange år, så jeg har fundet forskellige løsninger på nogle problemer;-)
      Du kan som Doris siger sagtens bruge soyayoghurt, men du kan også lave det uden yoghurt og så tømme to kapsler mælkesyrebakterier ud i surdejen, det har samme effekt som surmælksprodukter. Mælkesyrebakterier kan man købe i matas eller i helsekostbutikker, jeg bruger den der hedder Symbioflor+ (Man kan faktisk også lave yoghurt af soyamælk på denne måde 37 grader varm mælk, 10 kapsler tømt ud i mælken, stå ved stuetemperatur et døgn og vær'sko;)

      Med hensyn til flødeskum har jeg fundet den bedste opskrift hos Luna månebarnet:
      1 dåse øko kokosmælk (kold fra køleskabet)
      2 spsk sukker eller flormelis
      1 knivspids salt
      1/4 tsk vanilie (eller 1 tsk vaniliesukker)

      Åben dåsen fra bunden og hæld "vandet" fra så kun kokoscremen er tilbage, tag det ud i en skål og pisk det hele sammen med en elpisker. Pisk ikke for længe for det begynder at smelte, hvis det får for meget varme) Så har du den mest fantastiske flødeskum, som smager endnu bedre og opføre sig lige sådan, den smelter når den kommer på lune tærter;-) Den kan også sagtens bruges som creme i lagkager osv.
      (Jeg bruger den fra ânglemark)

      Hilsen
      Christine

      Slet
    2. Hej Monica.
      Den mix til hindbærsnitter kan man desværre ikke købe i danmark mere,den er blevet så dyr pga fedtafgiften, at den forhandleren ikke mener at hun kan sælge den mere. Hvis du vil bruge Finax eller Semper skal du bage dem helt fra bunden, den jeg omtaler var en færdigmix.Jeg har en plan om prøve at få lavet en god opskrift fra bunden når jeg en gang får tid, men ellers har jeg hørt at nogle har brugt opskriften fra "Det søde liv".
      Mvh Doris

      Slet
    3. Hej Christine
      Hvor er det super at du kommer med nogle forslag til løsninger når man har mælkeallergi, det har jeg ikke helt så meget erfaring med. Håber det er ok at jeg lægger dine forslag ind under "Tips og gode råd" så andre kan få glæde af dem.

      Mvh Doris

      Slet
    4. Selvfølgelig er det det;) Jeg er vild med din blog og hvis mine små tips kan hjælpe andre som læser din blog, vil jeg bare være stolt;)

      Kh
      Christine

      Slet
    5. Hej vil prøve din opskrift på brød men er det frisk gær eller tør gær ? Det er ikke meget der skal bruges Venlig Hilsen Karin Aarup

      Slet
    6. Hej Karin
      Det er frisk gær jeg har brugt. Nej det er ca hvad der svarer til en ært, men det udvikler sig hurtigt i surdejen. God fornøjelse med brødet :)
      Mvh Doris

      Slet
    7. Det blev bare et super lækkert brød min datter var helt vild med det og det var super i flere dage tak for opskrift den kommer jeg til at bruge mange gange VH Karin Aarup

      Slet
    8. Hej Karin
      Det glæder mig meget at høre :) Fordelen ved surdej er lige netop at brødet ikke bliver tørt, og holder sig fint i flere dage.
      Mvh Doris

      Slet
  4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  5. jeg ved ikke helt om min surdej er gået den rigtige vej. Den lugter sådan syrnet og lidt øl/gæret, er det forkeret??? Har gjort helt som du har skrevet. Men de første 3 dage hævede den mega meget, mere en halvdelen af glasset, så måtte reducere i den. Du hæver den ikke mere.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa.
      Det lyder som om din surdej opfører sig og lugter helt rigtig :)Min hæver også meget de første dag - hver gang den bliver "fodret" - og så falder den sammen igen. Det er derfor man ikke må fylde glasset mere end halvt op fra starten, så har dejen plads til at hæve. Nu er den så klar til at bruge til at bage med - god fornøjelse :)
      Mvh Doris

      Slet
  6. Hej Doris

    Tusind tak for en god og inspirerende side, så man som nybegynder alligevel får lavet noget ordentlig brød. Nu har jeg så overvejet, at dette skulle blive mit næste projekt, men datteren tåler endnu ikke havregryn. Så kan de blendede havregryn erstattes af noget andet??
    Hilsen Pia

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Pia
      Prøv at erstatte det med fuldkornsrismel, amarantmel, boghvedemel, evt. boghvedeflager som du blender - det må få nogenlunde samme struktur, eller et andet fuldkornsmel som du har på lager. Men prøv dig frem med hvor meget der så skal i af de 500 g glutenfri mel, hold noget af det tilbage mens du rører, så du ikke risikerer at dejen bliver for bastant, for så vil den ikke hæve. Håber det lykkes - hører gerne om resultatet :)
      Mvh Doris

      Slet
  7. Du har helt glemt at skrive hvornår Husk skal tilføjes...regnede med at det skulle i vand/gær-blandingen?

    SvarSlet
  8. Du har helt glemt at skrive hvornår Husk skal tilføjes...regnede med at det skulle i vand/gær-blandingen?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sara
      Tak fordi du gjorde opmærksom på det, det er nu tilføjet :)
      Mvh Doris

      Slet
  9. Hej Doris

    Bruger du koldt eller lunkent vand til selve brødet (de 6 dl)

    SvarSlet
  10. Min surdej bliver hård i køleskabet, er det normalt? Jeg har ikke prøvet at lave alm. surdej, så ved ikke hvordan den bør opføre sig og se ud :)

    SvarSlet