fredag den 27. januar 2012

Melboller, glutenfrie



Vintertid er suppetid – og hjemmelavede melboller er bare gode. Jeg er vokset op med hjemmelavede melboller. Min mor var gårdmandskone, så der lavede man tingene fra bunden, og gudskelov for det, for det har helt sikkert lært mig at sætte pris på gode råvarer (alt var hjemmeavlet), og mad lavet fra bunden, hvor man vidste hvad der var i.
Det er ikke svært at lave bollerne selv, på nær måske den første gang. Lad dig ikke afskrække af den lange forklaring, når først du har fundet fidusen, er der ingen ben i det. Det sværeste er nok at få fat i en bollesprøjte, jeg tror ikke de findes i handelen mere. Jeg har været så heldig at arve min mors, men hvis ikke der findes en i din familie, må du på jagt i genbrugsbutikker eller på loppemarkeder.
Det er en god ide at finde alle tingene frem inden du går i gang.

Det skal du bruge:
en lille gryde til at lave dejen
en grydeske
en håndmixer
en stor gryde med kogende vand
en mellemstor skål med koldt vand
en hulske
en bollesprøjte eller to teskeer eller en sprøjtepose
en kniv
en sigte
en skål eller tallerken til de færdige melboller

Ingredienser:
80 g smør/margarine
2 dl vand, eller suppe
100 g blå Finax
½ tsk salt
2-3 æg

Sæt en stor gryde med letsaltet vand over, så den kan komme i kog, mens du laver dejen.
Bring fedtstof og vand i kog i en lille gryde.
Tilsæt melet og rør det godt sammen med en grydeske.
Tag gryden af varmen og rør til dejen slipper gryde og ske.
Lad dejen afkøle lidt.
Pisk æggene let sammen, et ad gangen, og tilsæt æg lidt efter lidt, mens du rører med en el-pisker.
Dejen skal være rimelig fast, så den kan formes.
Når vandet i den store gryde koger, skrues ned for varmen så vandet holder sig varmt, lige under kogepunktet, men IKKE koger, mens du har melbollerne i.
Stil skålen med koldt vand og hulske klar ved gryden.
Hvis du har en bollesprøjte kommes dejen ned i den, ellers kan melbollerne formes med to teskeer, eller en sprøjtepose.

Tryk bollerne ca 2 cm ud, som du ser på billedet, mens du snitter dem af med en kniv, som jævnligt dyppes i det varme vand i gryden.
Når bunden af gryden er ved at være dækket med boller, de må kun ligge i et lag, holder du en pause, så første hold kan blive færdig. Lad melbollerne blive i vandet i 5-7 min, hvorefter de lægges over i det kolde vand, med hulskeen, et øjeblik og derefter over i sigten til afdrypning.

Melbollerne kan fint opbevares i køleskabet til næste dag, og derefter varmes forsigtigt i suppen, men suppen må ikke koge når melbollerne er i.

De kan også fryses. Læg melbollerne i ét lag på en bageplade eller lignende, så de bliver løsfrosne, og læg dem i en plastpose når de er frosne.

2 kommentarer:

  1. 1. hit på google ;-) http://az-isenkram.dk/koekkenudstyr-11/diverse-21/bollesproejte-146.html

    SvarSlet
  2. Hej Tine.
    Super du lige fandt det link, tak for tippet :) Troede virkelig at det var en totalt forældet ting;)
    Venlig hilsen
    Doris

    SvarSlet