Man kunne også kalde disse boller for "brusebadsboller", da det passer perfekt at stå op og kaste dem på en plade og ind i ovnen, op i bad, og vupti så er der friske boller til morgenmaden. Der er godt med fiber og protein i, så de mætter i lang tid, hvilket jeg ofte synes er et problem med glutenfrit brød. Jeg spiste to til morgenmad kl 7.30, og var ikke sulten før kl 12 igen, hvor jeg normalt er sulten igen midt på formiddagen. Normalt synes min mave heller ikke om at jeg spiser alt for meget hvidt brød, men der var ingen problemer med disse, hvilket jeg tror skyldes at der er en del fiber i. Og ikke at forglemme - de smager rigtig godt.
Det er vigtigt at dejen er ret lind når den stilles til hævning, da dejen sætter sig en hel del under hævningen.
5 dl vand
3 dl kærnemælk, mælk eller vand
50 g gær
20 g fiber Husk
2 æg
3 spsk sukker
2½ tsk salt
150 g havregryn
100 g kikærtemel
ca 400 g glutenfrit mel ( jeg blandede 4 forskellige rester som jeg havde)
120 g tørrede tranebær (kan udelades)
evt. sesam eller birkes til topping
Bland vand, kærnemælk, gær og fiber Husk godt, og lad det hvile 5 min. Bland imens alle de tørre ingredienser, incl. tranebær, men hold lidt af melet tilbage, så du kan styre konsistensen på dejen. Tilsæt æg til gærblandingen, og herefter de tørre ingredienser, og ælt grundigt på maskine i ca 10 min. Tilsæt yderligere mel hvis nødvendigt og rør 5 min. mere. Dejen dækkes med låg eller køkkenfilm, og stilles til hævning natten over i køleskabet.
Tænd ovnen på 200 grader. Form bollerne med en våd ske og våde hænder, dyp evt. i sesam eller birkes og sæt dem på en bageplade. Bag bollerne i 20-25 min. Afkøl på en bagerist
Mange herlige oppskrifter du har her inne!! Følger med på bloggen din hver uke :-) Så gøy å få inspirasjon med så mange fine resultat av glutenfri bakst ;-) Stå på!!
SvarSletKlem
Hejsa.
SvarSletHvor dejligt at høre at du synes om bloggen, tak for din søde kommentar :)
Klem
Hej!
SvarSletJeg ville høre om du har prøvet at lave disse boller med mel, der er naturligt frit fra gluten, således at man også undgå den rensede hvede, der er i mange af de glutenfri melblandinger? Jeg har nemli ikke cøliaki, men undgår gluten og hvede pga. anden sygdom :)
Med venig hilsen
Mia
Hej Mia
SletJeg har ofte bagt dem med den orange Finax som jo er naturligt fri for gluten, men ellers ikke med andre slags.
Venlig hilsen
Doris
Hvor er det dog nogle lækre boller
SvarSletTak :)
SletHej Doris
SvarSletRigtig mange gode opskrifter. Denne er vist også en der skal prøves. Hvad kan bruges istedet for kikærtemel.
Tjekker jævnligt din side, den er meget inspirerende,dejligt :-)
Birgitte
Hej Birgitte
SletTak for roserne, det sglæder mig at høre :)
Du kan bare bruge noget andet glutenfrit mel i stedet for kikærtemelet, jeg har blot tilføjet det for at hæve fiber og proteinindholdet i bollerne.
Mvh Doris
Hej Doris,
SvarSletJeg har lige bagt dine lækre boller. Dog synes jeg der er noget som smager utrolig stærkt, jeg ved ikke hvad det er, om det kan være trænebær- har du nogen ide om dette?
Monica
Hej Monica
SletJeg tænker at det nok er tranebæren du kan smage, de har en ret kraftig og syrlig smag. Du kan sagtens skifte dem ud med f.eks rosiner, som jo har en sødere smag, eller blot undlade at komme bær i. Vil du forkæle dig selv lidt er det også en mulighed at komme hakket chokolade eller chokolade knapper i - det smager super lækkert ;)
Mvh Doris
Skal der virkelig 50 gram gær i dejen når den langtidshæver?
SvarSletKarin
Hej Karin
SletJeg har brugt 50 g de gange jeg har bagt dem, og det er blevet rigtig godt, men de har som regel også kun nået at hæve ca. 7 timer. Men kunne sikkert godt nøjes med mindre og så lade dem hæve 12 timer vil jeg skyde på:)
Mvh Doris
Uhm vil bare sige det er verdens bedste boller.. Hele familien er vilde med dem.... Selv om det kun er min søn er skal have dem :) og mega nemt... Bruger to skeer når jeg ligger dem på pladen, så får aldrig klistret dej på hænderne ;)
SvarSletVH Mette
Hej Doris.
SvarSletHvor længe kan dejen holde sig i køleskabet?
Hilsen Antje
De lyder lækre. Har du et forslag til, hvad man kan erstatte havregrynene med? Vi prøver for tiden at undgå for meget havre på grund af lidt høje tal.
SvarSletJeg har hirseflager, men jeg synes de kan gøre brødet klægt. Jeg har lige købt quinoaflager, men jeg har ikke nogen erfaring med at bruge dem endnu.
Ja for pokker, de blev gode! Og ristet smagte de nærmest som pandekager :D
SvarSletHvad tænker du ift at benytte surdej deri?
Tænker det kunne gi en god syrlighed... Men er lidt i tvivl om blandingsforholdet :)
Skal konsistensen være som en almindelig brøddej?
SvarSletJeg undrede mig nemlig over det med skeen :)